Plenković na Dubrovnik Forumu: Treba nam razmjena informacija i kvalitetna umreženost svih službi

Dubrovnik Forum - razmjena informacija
Vlada RH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je u subotu, 01. srpnja 2017.   12. po redu međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum 2017, pod nazivom „Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi“.

Plenković je naglasio kako su današnje prijetnje u odnosu na otprije 10 ili 15 godina puno izraženije kada je riječ o terorizmu, migracijama, ekstremizmu, organiziranom kriminalu, hibridnom ratovanju, otvorenim ratnim sukobima i trendovima koji upućuju na niz zamrznutih konflikata u zemljama oko Europske unije.

,,Posebna se pozornost mora obratiti na terorističke napade unutar članica Europske unije, ne samo od terorista izvana, već od onih koji su unutar Unije, kod kojih je došlo do radikalizacije i djelovanja koje je nerijetko nepredvidivo, izolirano i zahtijeva puno snažniji i čvršći odgovor svih nadležnih službi i suradnju država”, rekao je predsjednik Vlade.

Dodao je da i na jugoistoku Europe postoji pitanje stranih boraca – onih koji su odlazili proteklih godina u ratove na Bliski istok, vratili se i predstavljaju potencijalnu latentnu opasnost za sigurnost građana.

,,Stoga su razmjene informacija i kvalitetna umreženost svih službi jedan od načina kako da izbjegnemo nove rizike i nove ugroze”, pojasnio je Plenković.

Govoreći o migracijskoj i izbjegličkoj krizi, predsjednik Vlade Plenković kazao je kako je i dalje aktivna srednje mediteranska ruta pri čemu su Malta i Italija puno izloženije migracijskom pritisku. Naglasio je kako se primjenom načela solidarnosti koja uvažava ekonomsku snagu i dosadašnji priljev migranata, na razini Unije treba pronaći pravičan način da se umjereno zajednički podnese teret krize.

”Mjere koje poduzimamo, a one se prije svega tiču snažnije kontrole vanjskih granica, trebaju biti učinjene na način da imamo pouzdane podatke o ulasku i izlasku ljudi, kao i da ne ugrožava normalan protok ljudi preko granice. Rješenja koja je Hrvatska našla s Mađarskom i Slovenijom su putokaz kako omogućiti sigurnost, ali i zaštititi gospodarske interese zemlje”, ocijenio je Plenković.

DBO