Zagrebačka županija najsigurnija županija u RH

Zagrebačka županija najsigurnija županija
Zagrebačka županija

U petak, 30. lipnja,  na 2. sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije zamjenik načelnika PU zagrebačke Dubravko Teur predstavio Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2016. godini, koje svake godine podnosi Policijska uprava zagrebačka.

Teur je istaknuo kako je Zagrebačke županija prema broju kaznenih djela na 100.000 stanovnika i dalje najsigurnija županija u RH.

Tijekom 2016. godine na području Županije zabilježeno je 2.497 kaznenih djela, 2.081 prometnih nesreća te 4.585 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. Analizirajući rasprostranjenost kriminaliteta na području policijskih postaja  u Zagrebačkoj županiji od navedenih 2.497 kaznenih djela 560 ih je evidentirano u Velikoj Gorici, 446 u Zaprešiću, 363 u Samoboru, 298 u Ivanić-Gradu, 244 u Dugom Selu, 232 u Jastrebarskom, 184 u Vrbovcu i  170 u Sv. Ivanu Zelini. U odnosu na isto razdoblje 2015. godine kriminalitet je u padu za 3,6 %, razriješenost prijavljenih kaznenih djela veća je za 3,2 posto, a broj prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona manji je za 0,7 posto.

U raspravama o izvješću vijećnici su istaknuli da je područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti ocijenjeno je kao izuzetno sigurno i poželjno za život.

Kako je istaknuto u ime PU zagrebačke, policija želi da i u narednom razdoblju, u suradnji sa svim županijskim i gradskim tijelima te organizacijama, pridonese povećanju subjektivnog osjećaju sigurnosti svih građana Zagrebačke županije.

Nakon rasprava vijećnika, Izvješće je jednoglasno prihvaćeno.

DBO