Papa Franjo: ‘Prava migranata dolaze ispred brige o nacionalnoj sigurnosti’

Rome Reporters

Kako javlja Associated press, Papa Franjo je danas pozvao zemlje svijeta da znatno poboljšaju svoju dobrodošlicu migrantima i zaustave kolektivna protjerivanja, ustvrdivši kako dignitet migranata i njihovo pravo na zaštitu i sigurnost prelazi brige oko nacionalne sigurnosti.

Franjina poruka je duboko politička i dolazi u trenutku kad raste otpor prijemu imigranata zbog sve učestalijih i brojnijih terorističkih napada.

U svojoj poruci, papa Franjo traži od vlada da dočekaju, zaštite, promoviraju i integriraju migrante, te napominje kako je Isusova poruka ljubavi ukorijenjena u dobrodošlici “odbačenih stranaca svake dobi”.

Papa je također, kako prenosi Dnevno, zatražio da postupci izdavanja humanitarnih i privremenih viza budu jednostavniji, te odbacio arbitrarne i kolektivne povratke imigranata natrag u zemlje porijekla kao “neprimjerene”. Rekao je kako nas princip poštivanja digniteta svake osobe “obvezuje da uvijek damo prioritet osobnoj sigurnosti ispred nacionalnih interesa”.

Papa Franjo je inače stavio izbjeglice u središte svog pontifikata: 2103., njegovo prvo putovanje izvan Rima i Vatikana je bilo na otok Lampedusa, koji je u središtu europske tzv. “krize migranata”. On je često govorio o pravima migranata, tražeći da vlade grade “mostove, a ne zidove” i osobno sa sobom doveo desetak izbjeglica iz Sirije u Rim kad je prošle godine posjetio izbjeglički kamp u Grčkoj.

Pozvao je i da se provode politike koje idu za ujedinjenjem obitelji, davanjem mogućnosti za zaposlenje, što se do sad također pokazalo kao problem. Ipak, Papa kaže kako bi to, uz ubrzane procedure dobivanja državljanstva, pomoglo migrantima da se brže integriraju.

RSS