EU daje zeleno svjetlo za bolje radne uvjete za sve: ‘Fleksibilnost i sigurnost za nove oblike zapošljavanja’

prtsc Youtube/Neil Langridge

Europski parlament želi da svim radnicima budu omogućeni predvidivi i jasni radni uvjeti i obveze, te je zato dao zeleno svjetlo za početak pregovora s državama članicama o prijedlogu koji postavlja nova minimalna prava za radne uvjete. Oni uključuju: duljinu probnog rada, radno vrijeme i ugovore na određeno.

Prema pravilima, svi novi zaposlenici, uključujući one koji imaju nestandardne ugovore i netradicionalna zanimanja, dobit će prošireni paket informacija o njihovim obvezama i uvjetima rada. 

Zastupnik odgovoran za izvješće Enrique Calvet Chambon (ALDE, Španjolska) objašnjava o čemu se tu zapravo radi i što su glavne novosti.

“Nove tehnologije i digitalizacija stvaraju nove oblike zapošljavanja, čak i novi koncept rada te testiraju naša tržišta rada, ograničenja i pravila zakona o radu, te socijalnu zaštitu.

Prednosti mogu biti brojne i nemoguće je ignorirati dolazak fleksibilnijih, maštovitijih i prilagodljivijih oblika zapošljavanja.

Jasno je da Europa želi izbjeći eksploataciju te bilo kakav nedostatak zaštite koji nije u skladu s europskim socijalnim modelom, pogotovo za ove nove i nestandardne oblike rada. Ukratko, pokušavamo postići ravnotežu između fleksibilnosti i zaštite za radnike, odnosno „fleksibilnu zaštitu“, uvjerava je Chambon. 

A. R. K.