OZBILJNO UPOZORENJE ZNANSTVENIKA: ‘Stare plastične igračke mogu biti toksične’

Mister 80 Retro/Youtube

Znanstvenici sa sveučilišta u Plymouthu analizirali su 200 korištenih plastičnih igračaka koje su našli u obiteljskim domovima, vrtićima i na tržnicama na zapadu Engleske, te otkrili visoke koncetracije opasnih elemenata.

Analiza je uključivala stare autiće, vlakove, kockice, razne figurice i slagalice, u veličinama koje bi bile primamljive maloj djeci za žvakanje.

U njima su otkrili visoke koncentracije opasnih elemenata, uključujući antimon, barij, brom, kadmij, krom, olovo i selen. Svi oni su kronično toksični za djecu, čak i u malim količinama ukoliko se unose tijekom dužeg perioda.

Najviše takvih spojeva je pronađeno u kockicama crvene, žute i crne boje, objavljeno je u časopisu Environmental Science and Technology.

Daljnja ispitivanja pokazala su da je pod simuliranim uvjetima želuca nekoliko igračaka ispustilo količine broma, kadmija i olova koje su premašile granice što ih je definiralo Europsko vijeće za sigurnost igračaka.

Problem postoji zato što se regulative za sigurnost odnose na nove igračke, dok one starije ostaju zanemarene u vremenu. Stručnjaci zato predlažu da se ista ta pravila apliciraju i na korištene igračke, da se i tu provjeri količina opasnih elemenata koje je plastika mogla tijekom vremena otpustiti, prenosi Fena.

RSS, foto: Mister 80 Retro