ANGELINA JOLIE U SJEDIŠTU NATO-A: ‘Seksualno nasilje nad ženama utječe na međunarodnu sigurnost’

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and Special Envoy for the United Nations High Commissioner for Refugees, Angelina Jolie

Holivudska glumica i veleposlanica dobre volje Visokog povjerenika za izbjeglice pri Ujedinjenim narodima (UNHCR) Angelina Jolie izjavila je kako će s NATO-om surađivati u borbi protiv seksualnog nasilja nad ženama u konfliktnim zonama, javlja Anadolu Agency (AA).

Glumica se jučer u Bruxellesu sastala s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a nakon sastanka održana je i zajednička konferencija za medije.

Jolie je podsjetila kako je prvi put posjetila sjedište NATO-a, gdje je istaknula kako je problem seksualnog nasilja nad ženama i djecom u konfliktnim zonama postao problem koji utječe na sigurnost na međunarodnom nivou.

Naglasila je kako su silovanja postala oružje koje se koristi u ratu, kako je mogućnost da do njega dođe u konfliktnim zonama postala prihvaćena, te da se ova tema zanemaruje obzirom da se s njom teško suočiti.

“Osim što predstavlja predstavlja povijesnu nepravdu, ovo je vrlo bitna tema za međunarodni mir i sigurnost”, poručila je Jolie. Prema njezinim riječima mir neće biti moguće uspostaviti ako se seksualno nasilje bude koristilo kao sredstvo u ostvarivanju političkih i vojnih ciljeva. To, zaključuje, utječe i na globalnu sigurnost kojom se bavi i NATO.

RSS