Ovo su gorući globalni rizici u 2020. prema World Economic Forumu

Nakon godine poplava i suša, u kojoj su požari poharali i uništili Australiju i Amazonu, te u kojoj je mlada aktivistica za klimu Greta Thunberg izabrana je za osobu godinu od strane časopisa Time možda je malo čudo da pitanje zaštite okoliša dominira u brizi čelnika za budućnost.

Naime, po prvi put u Izvješću o globalnim rizicima dominira okoliš, a posebno su istaknuti problemi vezani za klimu, kao što je ekstremna vrućina i gubitak ekosustava dok su geoekonomski i politički pritisci najvažnija kratkoročna pitanja.

Renomirani čelnici i novi suradnici slažu se da klimatske promjene predstavljaju dugoročni rizik s kojim je suočen cijeli svijet.

Nadalje, izvješće, koji identificira glavne prijetnje s kojima se naš svijet suočava po vjerojatnosti i opsegu utjecaja, navodi neuspjeh u ublažavanju i prilagođavanju klimatskim promjenama kao ključni problem svih poslovnih vođa, nevladinih organizacija, akademika i drugih, a ovo je ujedno i prvi put da je jedna kategorija zauzela top 5 najviših mjesta u svim tablicama od kada je izvješće pokrenuto 2006. godine.

Za zajednicu Global Shapers, koju vode mlade snage World Economic Foruma, pitanja zaštite okoliša su goruća, kako kratkoročno tako i dugoročno.

Izvješće o globalnim rizicima 2020. objavljeno je uoči godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, a sam izvještaj apelira na svjetske vlade i organizacije da se pozabave utjecajem određenih prijetnji i pripreme kako bi se spriječili potencijalni ispadi u slučaju pojave istih.

Neki od globalnih rizika s kojima će se svijet suočavati u 2020. godini uključuju skupljanje ekonomskih oblaka, rizike u digitalnom svijetu i neizvjesnost vremena u kojem živimo, a više o njima, kao i o metodologiji istraživanja, možete pronaći u originalnom članku World Economic Foruma.

PO/ Foto: https://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/iotd.html