Milanović sudjelovao na sastanku NATO-a. Evo što je sve dogovoreno

Milanović sudjelovao na sastanku NATO-a. Evo što je sve dogovoreno
Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas & NATO

Predsjednik Republike Zoran Milanović s izaslanstvom sudjelovao je u srijedu u Washingtonu na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća na kojemu su šefovi država i vlada članica Saveza raspravljali o ključnim strateškim pitanjima, te o odlukama važnim za samu budućnost NATO-a.

Na sastanku na vrhu NATO-a usvojen je niz odluka, uključujući uspostavu NATO mehanizma sigurnosne pomoći i obuke za Ukrajinu kao i političku obvezu dugoročne sigurnosno-vojne pomoći za Ukrajinu.

Nadalje, usvojena je politička obveza jačanja kapaciteta obrambene industrije, zatim obveza daljnjeg jačanja otpornosti članica NATO-a u potpori obrane Saveza kao i Akcijski plan za južno susjedstvo Saveza. Sve te odluke obuhvatila je i Deklaracija summita u Washingtonu također prihvaćena u srijedu na sastanku na vrhu.

Uz predsjednika Milanovića, kao članovi službene delegacije na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, veleposlanik i stalni predstavnik Republike Hrvatske pri NATO-u Mario Nobilo te savjetnik Predsjednika Republike za obranu Ivica Olujić.

Po završetku sastanka, šefovi država i vlada sa supružnicima, pa tako i predsjednik Milanović sa suprugom prof. dr. sc. Sanjom Musić Milanović, nastavili su druženje u Bijeloj kući na svečanoj večeri koju su za njih upriličili predsjednik SAD-a Joe Biden i prva dama dr. Jill Biden, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

RSS