Stigao je novi Europski zakon o podacima. Evo što to točno znači

novi Europski zakon o podacima
Pixabay

Danas na snagu stupa Europski zakon o podacima. Nova pravila definiraju prava na pristup i korištenje podataka generiranih u EU-u u svim gospodarskim sektorima i olakšat će razmjenu podataka, posebice industrijskih podataka, priopćila je Europska komisija.

Zakon o podacima osigurat će pravednost u digitalnom okruženju pojašnjavajući tko može stvarati vrijednost iz podataka i pod kojim uvjetima. Također će potaknuti konkurentno i inovativno tržište podataka otključavanjem industrijskih podataka i pružanjem pravne jasnoće u pogledu upotrebe podataka.

Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba, rekla je kako današnji dan označava ključnu prekretnicu na putu digitalne transformacije.

“Kroz dobro definirano zakonodavstvo o podacima, korisniku dajemo kontrolu nad dijeljenjem podataka koje generiraju njegovi povezani uređaji, istovremeno osiguravajući zaštitu poslovnih tajni i čuvajući europsko temeljno pravo na privatnost”, navela je.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, također smatra da je stupanje na snagu Zakona o podacima ključna prekretnica u našim naporima da oblikujemo digitalni prostor.

“Poticat će uspješnu podatkovnu ekonomiju EU-a koja je inovativna i otvorena – prema našim uvjetima. Europski građani i poduzeća imat će koristi od bogatstva industrijskih podataka koji postaju dostupni, pokrećući nove načine primjene u radu temeljene na novim podacima, posebice u području umjetne inteligencije”, dodao je.

Nakon stupanja na snagu, Zakon o podacima počet će se primjenjivati za 20 mjeseci, odnosno 11. rujna 2025. godine, pojašnjeno je iz Europske komisije.

RSS