Otoci na meti inspektora: Glume goste, naručuju i bilježe nepravilnosti

Inspektorat dizanje cijena
Državni inspektorat

Državni inspektori krenuli su u nadzor po hrvatskim otocima. Na Pagu su, kako javlja RTL televizija, provjeravali rad na crno, ilegalno iznajmljivanje i sigurnost hrane.

Fokus je bio na hrani, prvenstveno sigurnosti, a prizori zastrašujući. Inspektori su zatekli su frižider natrpan hranom s isteklim rokom iz kojeg se širio neugodan miris. Neka pakiranja samo što ne eksplodiraju.

To je samo djelić onoga što je inspekcija zatekla u restoranima čije je kuhinje zatvorile. Osim hrane, mnogo je nepravilnosti i kod ilegalnog iznajmljivanja.

Da se u turističkim središtima uvijek nađe neka nepravilnost, pokazuje i dojava na terenu za sumnjivi bar na plaži do kojeg se dolazi uskom stazicom. Kao tajni kupci inspektori su prvo naručili kavu i sladoled.

“Došli smo po dojavi na lice mjesta, radi se o objektu koji se radi uz obalu, uz more, trebamo tvrditi koje djelatnosti se radi, dojava da je neregistrirani objekt što utvrđujemo, a zatekli smo i jednog neprijavljenog radnika”, poručio je pročelnik područnog ureda Zagreb Robert Kober.

Od 1. svibnja inspektorat je imao već 1300 nadzora. Da su ova dva dana u Novalji odmah je postala top tema.

“Možete iz priloženog vidjeti da su nešto napravili jer štandovi su svi bili otvoreni jučer, a danas su zatvoreni, nadali su se da im inspekcija ne dođe, ali došli su“, istaknuo je zaštitar Igor Pocrnić.

Akcijom na Pagu inspekcije ne staju nego nastavljaju na nekom drugom otoku. Cilj im je od Istre do Dubrovnika proći sve turistička središta.

Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, istaknuo je da trenutno na Pagu imaju 60-ak inspektora koji su u 24 sata obišli oko 50-ak objekata.

“Oko 150 nazora je obavljeno. Gdje smo mogli, išli smo s mjerama upozorenja, a gdje je zakonom određeno upravnom i kaznenom odredbom”, otkrio je.

“U protekla 24 sata smo zbog neprateće dokumentacije uklonili 400 kilograma mesa, ribe, mesnih proizvoda, sireva”, dodao je. Uz to je šest terasa dobilo zabranu rada, od toga tri jer nemaju potrebnu dokumentaciju, a tri jer rade suprotno rješenju.

Naglasio je da veliki broj ugostitelja rade korektno i u skladu s propisima, ali uvijek ima iznimaka. Dodao je i kako su se neki od zatvorenih restorana već vratili u prvobitno stanje i ispravili greške, piše Jutarnji.

izvor: Hrvatska danas