“Ultra Europe 2023”- uspješna sigurnosna operacija kao standard sigurnosti velikih festivala na otvorenom

Policijska uprava splitsko-dalmatinska ostvarila je primarni cilj, a to je uspostava visokog standarda sigurnost kako na mjestu održavanja okupljanja, tako i na području čitavog Grada Splita

Nakon održanog javnog okupljanja „Ultra Europe 2023“ još jednom se potvrdilo da su Split i Splitsko dalmatinska županija sigurne, a samim time i poželjne turističke destinacije. Dok su partnerske službe i dionici odgovornosti za sigurnost vrijedno radili, posjetitelji javnog okupljanja, negdje oko 100 000 tisuća njih, u  tri dana trajanja mogli su opušteno uživati.

Nakon opsežnih priprema i niza preventivnih aktivnosti, koordinacije sa partnerskim službama i organizatorima, u vršno vrijeme trajanja festivala policijski službenici intenzivno su radili na terenu i provodili planirane mjere osiguranja, kako bi posjetiteljima i građanima Splita i Županije pružili sigurnost. Ostvaren je primarni cilj, a to je uspostava visokog standarda sigurnost kako na mjestu održavanja okupljanja, tako i na području čitavog Grada Splita. U provedbu mjera bili su uključeni policijski službenici iz svih rodova policije, njih ukupno oko 260.

U tri dana trajanja policija nije zabilježila složenija ili naročito teška kaznena djelana na štetu posjetitelja, a rad na terenu rezultirao je brzim pronalaskom počinitelja u slučaju serije krađa trganjem lančića, karakterističnih za slična okupljanja diljem svijeta.
Obzirom da je broj posjetitelja svake večeri prelazio 30 tisuća, evidentiran je relativno mali broj i iz uvijek prisutne kategorije imovinskih kaznenih dijela ( krađe lančića i mobitela )

Otkriveni i kazneno prijavljeni preprodavači droge

Pravovremenim planiranjem i profesionalnim pristupom u tjednu pred Ultru policija je realizirala tri uspješna istraživanja vezano uz suzbijanje zlouporabe droga:

 • srpnja 2023.godine kada su policijski službenici kod 21-godišnjaka pronašli i oduzeli 1430 grama marihuane.
 • srpnja 2023.godine u Zračnoj luci Split uhićena su dva strana državljanina Velike Britanije kod kojih je u suradnji s djelatnicima Carine u prtljazi  pronađeno i 6,8 grama kokaina, 13,1 grama ketamina, 23,8 grama kokaina, 15,2 grama MDMA, 100 komada tableta ecstasy te 14,8 grama halucinogenih gljiva pakiranih u 30 kapsula.
 • srpnja na području Solina od 33-godišnjakinje oduzeto je 228,34 grama amfetamina i 20,44 grama marihuane.

Nakon toga od petka do nedjelje nastavili su intenzivan rad na terenu i u tri dana, u preprodaji droge spriječili još 9 osoba. Zaustavljeni su u namjeri da osobama preprodaju drogu i kazneno su prijavljeni zbog Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, a od njih je ukupno oduzeto:

 • 721 tableta amfetamina tzv „ecstasy“
 • 1215,4 grama kokaina
 • 35 grama amfetamina tzv“speed“,
 • 130 grama droge konoplje,
 • 16,8 grama kokaina
 • 4,5 grama droge MDMA,
 • 4,6 hašiš
 • 22 grama halucinogenih gljiva tzv. psilocibinske gljive
 • 3 stabljike droge konoplje
 • tri posude s podlogom za rast u kojima se nalaze psilocibilne gljive i spore
 • digitalna vaga za precizno mjerenje s tragovima amfetamin

Dovršeno istraživanje nad pet stranih državljana

Nakon zaprimljene informacije o krađi lančića na mjestu održavanja javnog okupljanja brzim postupanjem policijskih službenika na terenu iste večeri uhićena su četiri strana državljanina. Policijski službenici su dovršili su istraživanje nad dva 24 godišnjaka, 23 godišnjak, 20 godišnjak, svi državljani Italije. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su tri muškarca zajednički ostvarili obilježja jednog kaznenog djela Razbojnička krađa i osam kaznenih djela Teška krađa, dok su sva četvorica zajedno ostvarili obilježje još jednog kaznenog djela Razbojnička krađa. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su tijekom večeri 07/08. srpnja 2023.godine na mjestu održavanja javnog okupljanja u Splitu oštetili deset osoba na način da su im otrgnuli lančić s vrata.
Na mjestu događaja je obavljen očevid i pregledom terena policijski službenici su na dva mjesta u plastičnim vrećicama pronašli dio otuđenih lančića.
Strani državljani su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzoniku.
Također policijski službenici su jučer dovršili  istraživanje na još jednim državljaninom Italije, 34-godišnjim muškarcem, za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja jednog kaznenog djela Teška krađa  ( otrgnuo je lančić jednoj oštećenoj osobi) i uz kaznenu prijavu predan je pritvorskom nadzoniku.

Privedene osobe

Privedeno je ukupno 264 osoba ( 85 hrvatskih i 178 stranih državljana) većinom zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Tijekom trajanja okupljanja naplaćeno je 171.000,00 € novčanih kazni.

Ukupno zaplijenjena droga u prekršajnom postupku

Marihuana- 169,76 grama
Kokain-112,37 grama
Ecstasy- 225 tableta i 20, 17 grama
Speed-35,47 grama
MDMA-105 komada i 31.88 grama

Stanje sigurnosti u cestovnom prometu za vrijeme javnog okupljanja

Tijekom protekla tri dana policijski službenici su tijekom noći zajedno s članovima redarske službe nadzirali i kontrolirali poštivanje ograničenja kretanja vozila u blizini mjesta javnog okupljanja, a  sve u cilju zaštite pješaka u zoni stadiona posebno kada su u većim grupama dolazili na stadion. Protočnost prometa održavali smo na zadovoljavajućoj razini, usmjeravajući i upozoravajući sve sudionike u prometu na povećan oprez.
Obzirom na činjenicu da je u ovom trenutku povećani intenzitet osoba i vozila u Splitu, možemo biti zadovoljni stanjem u prometu u protekla tri dana.

Ključnim za realizaciju ove uspješne sigurnosne operacije pokazao se funkcionalan partnerski odnos Policijske uprave splitsko dalmatinske i dionika odgovornosti iz redova organizatora, redarske službe i operatera video nadzora, žurnih službi, institucija na lokalnoj i regionalnoj razini, medija  te posebno građana, koji su i ovom prilikom pokazali kako svako od nas ponašajući se u skladu sa manirama dobrog domaćina, osobno pomaže upravljati sigurnom turističkom destinacijom.

 

DBO/ Foto: Envy Croatia for Ultra Europe

Objavljeni sadržaj sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.