Ostojić: Izgradnja kulture sigurnosti učinkovit je mehanizam smanjenja rizika organizacije i povećanja otpornosti

Ostojić 2022 HGK panel

Snažna i pozitivna sigurnosna kultura znači da je sigurnost ugrađena u organizaciji. To znači da su zaposlenici svjesni krajolika prijetnji, znaju na koja upozorenja trebaju paziti, prijavljuju sve sumnjive aktivnosti i razumiju svoju ulogu u ostvarivanju sigurnosti organizacije. Danas svaka tvrtka ima kulturu sigurnosti, samo je pitanje imaju li onu koja korespondira sa današnjim krajolikom prijetnji.

Korporativna sigurnost danas je važna strateška i operativna funkcija koja pomaže u ostvarivanju poslovnog rasta. Korporativnu sigurnost nikako ne treba gledati kao samostalnu funkciju, već je treba uvažavati i razvijati kao alat poboljšanja drugih područja poslovanja kao što su ugled, etičnost u poslovanju, usklađenost i regulacija, društveno odgovorno poslovanje.

Ako radite u korporativnoj sigurnosti, jedna je stvar stalna:promjena. Menadžeri korporativne sigurnosti moraju biti posvećeni cjeloživotnom obrazovanju. Onaj tko nije spreman na to, ne da napreduje nego niti opstaje na svom radnom mjestu.

Kibernetički napadi, terorizam, gepolitičke tenzije i otvoreni oružani sukobi, ranjivost opskrbnog lanca, zdravstvene krize, razbojništva, prijevare, korupcija, radikalizacija…korporativna sigurnost suočava se s neprekidnim razvojem rizika i prijetnji za zaposlenike, imovinu, klijente, kao i za neometano odvijanje ekonomskih procesa. U ovom vremenu globalizacije i složenih prijetnji, sigurnosni rizici su sve složeniji i zato mi se čini da je svaka tvrtka pozvana upravljati sigurnošću. U ostvarivanju sigurnosti nema razdiobe interesa, razdiobe nadležnosti i ovlaštenja da, ali interesa ne, istaknuo je predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Alen Ostojić, CSO, CMS, CMKS, sudjelujući na panelu „Korporativna i informacijska sigurnost kao jedan od bitnih preduvjeta uspješnog poslovanja“, Udruženje istražnih i zaštitnih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u povodu 25. godišnjice svog osnivanja, u ponedjeljak, 14. studenog 2022.

DBO/ Foto: HGK