Održana svečana sjednica Udruženja istražnih i zaštitnih djelatnosti pri HGK

HGK panel 2022

Udruženje istražnih i zaštitnih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u povodu 25. godišnjice svog osnivanja, u ponedjeljak, 14. studenog 2022.  održalo je  sjednicu te panel raspravu pod nazivom “Korporativna i informacijska sigurnost kao jedan od bitnih preduvjeta uspješnog poslovanja“, na kojoj se govorilo o izazovima i mogućim rješenjima u području privatne zaštite u Hrvatskoj.

Voditelj Odjela za informacijsku sigurnost HGK i koordinator platforme “Hrvatska kuća sigurnosti” Dražen Lučić, naglasio je značaj sigurnosti ne samo za hrvatsko gospodarstvo, nego za društvo i građane RH.

“Hrvatsko gospodarstvo je i do sada koristilo sigurnost kao snažnu komponentu uspješnog poslovanja i izgradnje pozitivne slike o Hrvatskoj kao sigurnoj državi. Gospodarski subjekti u Hrvatskoj u međunarodnim poslovnim aktivnostima naglašavaju kako je dobro stanje sigurnosti važan čimbenik koji doprinosi međunarodnom ugledu Hrvatske kao sigurne zemlje i za poslovanje i za odmor”, istaknuo je Lučić.

Predsjednica Udruženja istražnih i zaštitnih djelatnosti i predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara, Lidija Stolica, posebno je apostrofirala kako u privatnoj zaštiti ima niz problema i izazova, a među najvećem je svakako pitanje radne snage.

“Nama je u posljednjih nekoliko godina iz Hrvatske iselilo gotovo 3000 osoba s licencom u privatnoj zaštiti. Potražnja za radnicima raste, a danas su zaposlenici ti koji biraju poslodavce, a mi smo djelatnost koja je izuzetno zakonski normirana a nisu nam se rješavala suštinska pitanja, a to je kolektivni ugovor”, rekla je Stolica, navodeći kako je pred cijelim sektorom i dalje kontinuirani rad po pitanju podizanja profesionalnosti, edukacija te promicanja važnosti privatne zaštite.

U panel raspravi uz predsjednicu Udruženja istražnih i zaštitnih djelatnosti, sudjelovali su i zamjenik predsjednika Udruženja Ivan Špoljarić, zatim predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić, kao i Ante Perčin, predsjednik Udruge zaštitarskih tvrtki pri HUP-u, te Vladimir Vrcić iz Hrvatske pošte, koji su ukazali na potrebu promicanja važnosti korporativne sigurnosti kao jednog od bitnih preduvjeta uspješnog poslovanja ne samo tvrtki, nego i državnih te javnih institucija.

Uvažavajući važnost sigurnosti, kao i činjenicu da u području privatne zaštite radi preko 20.000 djelatnika u Hrvatskoj, HGK je, kao krovna strukovna organizacija hrvatskog gospodarstva, prije 25 godina osnovao Udruženje istražnih i zaštitnih djelatnost.

Udruženje promiče, spaja i zastupa interese gospodarskih subjekata iz sektora sigurnosti, prije svega tjelesne i tehničke zaštite, te djeluje unutar Odjela za informacijsku sigurnost HGK sa ciljem promicanja uloge i značaja sigurnosti, kao i svijesti o važnosti opće, korporativne, informacijske i kibernetičke sigurnosti za razvoj i konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Sektor privatne zaštite pokazao se kao važan i neizostavan segment ukupne i opće sigurnosti, dok je daljnje povezivanje javne i privatne sigurnosti jedini je način za postizanje razine sigurnosti države, društva i pojedinaca.

Izvor i foto: HGK