Osposobljavanje Vatrogasci u podizanju pripravnosti i svijesti u području prometne sigurnosti

Vatrogasci u podizanju pripravnosti

Danas je u Kaštel Sućurcu održano osposobljavanje vatrogasaca u sklopu međunarodnog projekta „Vatrogasci u podizanju pripravnosti i svijesti u području prometne sigurnosti“.

Teorijski dio obuke započeo je u ponedjeljak u prostorijama Intervencijske vatrogasne postrojbe Split Hrvatske vatrogasne zajednice gdje je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izrazio zadovoljstvo zbog provođenja osposobljavanja i razmjene iskustava i znanja u području stručnih edukacija, a vezano za vatrogasne intervencije u prometu. Ovo osposobljavanje provodi se u suradnji s CTIF Norveška gdje su dva norveška instruktora u suradnji s vatrogasnim instruktorima iz Hrvatske vatrogascima prenijeli metode odnosno tehnike izvlačenja iz prometnih sredstava. Norveški instruktori polaznicima su prenijeli i znanja o pravilima ponašanja na intervenciji kao i o standardnim operativnim postupcima kod tehničkih intervencija u prometu.

  • U Hrvatskoj želimo prikazati metode u radu koje koristimo u Norveškoj kod intervencija u prometu. Metode su nam uvelike slične, a hrvatskim vatrogascima smo u teoretskom i praktičnom dijelu prikazali metode spašavanja u kojima isključivo koristimo lance za oslobađanje unesrećenih iz vozila. Gledajući statistiku, moram dodati da je u Hrvatskoj čak četiri puta veći broj prometnih nesreća nego u Norveškoj – zaključio je instruktor Fredrik Høe.
  • Na osposobljavanju sudjeluju predstavnici vatrogasnih zajednica iz cijele Hrvatske. Demonstrirali smo primjenu hidrauličkog i pneumatskog alata u prometnim nezgodama te primjenu raznih metoda spašavanja unesrećenog iz vozila – rekao je Petar Kovačić, voditelj dijela osposobljavanja projekta za HVZ.

Podsjetimo, ovo osposobljavanje dio je međunarodnog projekta čiji je nositelj Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), a partner CTIF Norveška. Vrijeme provedbe projekta, čiji je ukupni budžet 100.00,00 EUR-a financiranog od Fonda za bilateralnu aktivnost, je od početka siječnja do kraja prosinca 2022. godine. Projekt se sastoji od 3 segmenta aktivnosti koja uključuju razmjenu iskustava i znanja u području stručnih edukacija za vatrogasne intervencije u prometu, razvoj sustava upravljanja vatrogasnim intervencijama te uključivanje HVZ-a u promidžbene kampanje s ciljem povećanja odgovornog ponašanja u prometu.

DBO/ Foto: HVZ