Broj ilegalnih migranata se ne smanjuje. Može li EU poboljšati svoju migracijsku politiku?

prtsc BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine/Youtube

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira okrugli stol na temu migracijskih politika u Europi i trenutnog stanja na terenu, koji će se održati u ponedjeljak 24. travnja 2023. s početkom u 10.00 sati u Kući Europe.

Nezapamćen dolazak tražitelja azila i nezakonitih migranta u EU-u, koji je dosegao najveću razinu u 2015., zahtijeva odgovor EU-a i država članica na više razina – poput osiguranja granica EU-a, pravedne raspodjele odgovornosti i solidarnosti među državama članicama, te jednoglasne europska migracijska politike. Države članice dijele poziciju da se granice trebaju zaštititi, pri čemu treba spriječiti stradanje migranata na njihovom putu prema Europi.

Tijekom tekuće plenarne sjednice Europskog parlamenta očekuje se kako će zastupnice i zastupnici u EP-u usvojiti svoje pregovaračke mandate za razgovore s Vijećem o ključnom zakonodavstvu za reformu europskog sustava azila i mjerama kojima bi se olakšale zakonite migracije, a o tome i više drugih tema iz područja migracijskih politika u Europi na našem okruglom stolu razgovarat će:

  • Davor Božinović (tbc), potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova
  • Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu, član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove EP-a
  • Franko Vidović, zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik Odbora za obranu i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora
  • Ivan Piteša, voditelj Ureda Međunarodne organizacije za migracije u Hrvatskoj

Okrugli stol moderirat će novinarka RTL-a Damira Gregoret.

RSS