Osnovna škola grofa Janka Draškovića prva u Zagrebu dobila defibrilator

Primopredaja defibrilatora

Zaklada “Hrvatska kuća srca”, u petak, 21. prosinca 2018. svečano je primila Ininu donaciju u iznosu od 40.000 kuna te će donirana sredstva iskoristiti za nabavu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) s komunikacijskim ormarićem Osnovnoj školi grofa Janka Draškovića, koju pohađa djevojčica koja boluje od Brugada sindroma.

Brugada sindrom može izazvati opasan nepravilan ritam srca, što može izazvati nesvjesticu ili nagli zastoj srca. Zaklada “Hrvatska kuća srca” upravo je zbog naglog zastoja srca prepoznala važnost nabave defibrilatora, kao i edukacije zaposlenika o postupku oživljavanja.

“Akciju ‘Oživi me’ provodimo još od 2014. godine, a do danas smo educirali oko 4000 osoba o postupku oživljavanja, no smatramo da to i dalje nije dovoljno. Upravo zato radimo na uvrštavanju edukacije o oživljavanju u obvezni obrazovni program kako bi što više građana svladalo vještinu oživljavanja i moglo spasiti nečiji život”, istaknuo je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade “Hrvatska kuća srca”.

Donirani iznos rezultat je Inine humanitarne akcije skupljanja koraka u kojoj je sudjelovalo 430 radnika. Svaki od njih prosječno je prehodao 92 kilometra, što ukupno čini 39.560 kilometra. Za svaki prijeđeni kilometar ova je kompanija donirala 1 kunu Zakladi “Hrvatska kuća srca” te joj tako pomogla u kupnji potrebnog defibrilatora.

Donaciju Zakladi uručila je gđa Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša u Ini te je tom prigodom izjavila: “Ini su ljudi na prvome mjestu i zato kompanija snažno ulaže u zadovoljstvo radnika te brine o njihovom zdravlju. Uz osigurane besplatne zdravstvene preglede za radnike, kompanija promiče zdrav načina života kroz dodatni projekt Zdravlje+, u koji se do sada uključilo oko 4000 radnika. Ove smo godine naše aktivnosti uskladili sa svjetskom kampanjom o zdravlju srca, a zaključili smo ih humanitarnom akcijom prikupljanja koraka. Naši radnici su tako šetanjem pridonijeli svojem zdravlju, ali i omogućili prikupljanje sredstava kojim će Zaklada kupiti prijeko potreban defibrilator. Sigurni smo da će uz pomoć ovog uređaja mnogi životi biti spašeni.”

“Zahvaljujemo na vrijednoj donaciji defibrilatora. Drago nam je da smo prva škola u Zagrebu koja će dobiti takvu donaciju, a posebno nam je drago što ste pokazali da i jedna “sasvim obična osnovna škola” može dobiti takav uređaj. Život nema cijenu i puno malih, dječjih srdaca živjet će sigurnije, jer znamo da više nismo bespomoćni. Imamo našeg anđela čuvara, a to je defibrilator. Hvala svima koji su pomogli da ga dobijemo. Naša srca kucaju za sve te plemenite ljude! Nadamo se da će naš defibrilator spasiti mnoge živote”, sretna i ponosna zbog uspjeha humanitarne akcije zahvalila se ravnateljica OŠ grofa Janka Draškovića.

Predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić, kao inicijator postavljanja defibrilatora na javnim površinama Grada Zagreba, prisjetio se 2012. godine kada je inicijativu predstavio gradonačelniku Milanu Bandiću. „Gradonačelnik Bandić je odmah prepoznao značaj defibrilatora za Zagrepčanke i Zagrepčane jer bi postavljanjem defibrilatora  njima poslali snažnu poruku da nam je stalo do njihovih života i da ćemo se defibrilatorima boriti protiv srčanih zastoja“, istaknuo je Ostojić.  Predsjednik HUMS-a je pohvalio rad Zaklade “Hrvatska kuća srca” i projekta „Oživi me“, koji je nedavno nagrađen i Hrvatskom velikom nagradom sigurnosti kao najbolji projekt NVO u ostvarivanju sigurnosti zajednice. „Uvažavajući  Vaš rad i ustrajnost u razvoju ovog projekta  gospođo Portolan Pajić najradije bih Vas imenovao ambasadoricom srca, no kako to ne mogu, u znak zahvalnosti poklonit ću  Vam jedno zagrebačko licitarsko srce“, rekao je Ostojić.

“Defibrilator je vrlo važan školi grofa Janka Draškovića, isto kao i edukacija njezinih zaposlenika o postupku oživljavanja. Na edukativnim radionicama svi će zaposlenici i učenici škole steći potrebna znanja i vještine o osnovnim postupcima oživljavanja, kao i za korištenje defibrilatora te će za stečeno znanje i vještine dobiti diplomu ‘Oživi me’ kojom imaju dokaz da su naučili spasiti život”, naglasila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskoga ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnoga odbora Zaklade “Hrvatska kuća srca”.

Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti. U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što su 24 osobe u jednom danu ili oko 9000 osoba godišnje.

Izvor: zivim.hr/ RSS Foto: Zaklada “Hrvatska kuća srca”