Okrugli stol: Kanabis – dobivamo ili gubimo?

Sudionici okruglog stola: Kanabis – dobivamo ili gubimo?

U organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i Klinike za psihijatriju Vrapče u petak, 6. prosinca 2019. u zagrebačkom hotelu „Hilton“, održan je okrugli stol   „Kanabis – dobivamo ili gubimo?“.

Pozdravljajući nekoliko stotina nazočnih sudionika, dr. Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zadravstvo,  istaknula je da je analizom urinarnih biomarkera droga u otpadnoj vodi hrvatske metropole potvrđen je daljnji trend povećanja potrošnje kanabisa i u 2019-toj godini.

Inače, od 2009. godine Grad Zagreb u suradnji s Institutom Ruđer Bošković prati trendove potrošnje droga analizom urinarnih biomarkera droga u otpadnoj vodi Zagreba. U petogodišnjem razdoblju od 2009. do 2014., godine došlo je do porasta u potrošnji kanabisa tri puta, a čak devet puta porasla je zlouporaba amfetamina i ecstasya.

Na okruglom stolu  raspravljalo se o posljedicama izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe droga zahvaljujući kojima je omogućen uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe. Istovremeno, poslana je nedvosmislena poruka o štetnosti konzumacije kanabisa u bilo koje druge svrhe.

Zanimljivo da na pitanje dr.Portolan Pajić tko je zagovornik legalizacije kanabisa nitko od nazočnih u dvorani nije digao ruku u zrak.

„Važno je jasno i nedvosmisleno razdvojiti uporabu konoplje u medicinske svrhe od one u rekreativne svrhe. Kao liječnik koji se petnaest godina bavi borbom protiv ovisnosti, znam kako je najčešća ulazna droga za većinu najtežih ovisnika upravo marihuana te kako ona ima brojne štetne posljedice po ljudsku psihu, osobito kod mladih. Javnozdravstveni interesi moraju biti prije bilo kakvih gospodarskih interesa. Moćna duhanska industrija jedan je od glavnih zagovornika legalizacije kanabisa. Dovoljno opterećenje našem društvu jesu već dvije ‘legalizirane’ droge – alkohol i duhan“, naglasio je dr.sc. Ivan Ćelić, psihijatar u Klinici za psihijatriju Vrapče i predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih ovisnosti.

Sudionici okruglog stola složili su se da u terapeutski aspekt konoplje ne treba dvojiti, ali istovremeno treba uzeti u obzir da je marihuana psihoaktivna supstanca koja mijenja ljudsko ponašanje.

Na okruglom stolu sudjelovali su: Ivan Ćelić, dr. med., spec. psihijatrije , Klinika za psihijatriju Vrapče, Predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih ovisnosti,  Boro Goić, predsjednik RUN-a (Recovered Users Network – Mreža oporavljenih ovisnika), Sarajevo, BIH, dr.sc. Ognjen Brborović, dr.med., spec. javnog zdravstva, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Stig Erik Sørheim, voditelj Međunarodnog odjela Norveške mreže za suzbijanje droge i alkohola i predsjednik EURAD-a (Europe for Action on Drugs), Jadranka Hübler,med, spec. psihijatrije, Psihijatrijska bolnica „Sveti Ivan“.

Moderatorica okruglog stola je bila dr. Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i koordinatorica Europske mreže gradova bez droge za Grad Zagreb.

DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com