ZAŠTITA ENERGETSKE INFRASTRUKTURE: Kalinić tvrdi da su sva zagrebačka izvorišta pod video nadzorom

Kalinić tvrdi da su sva zagrebačka izvorišta pod video nadzorom
Screenshot N1 Hrvatska

U Zagrebu danas završava drugi Zagrebački sigurnosni forum u organizaciji Hybrid Warfare Research Institute i Udruga Sv. Jurja.  U fokusu foruma bila je zaštita energetske infrastrukture. U dvodnevnom progamu sudjelovalo je  80 stručnjaka iz 16 različitih država iz državnog, privatnog, javnog i akademskog segmenta društva.Smisao konferencije je da okupi stručnjake koji se bave sigurnošću nacionalne informacijske strukture, ali i one koje odlučuju o političkoj dimenziji te strukture i gospodarstvu.Ono što mislim da smo uspjeli te tri dimenzije ovdje skupiti da zajedno raspravljaju o ovim problemima, a to je onda jedno iskustvo koje postaje relevantno za cijelu Europu, odnosno prelazi nacionalne granice, istaknuo je jedan od organizatora i predavač na forumu, prof. dr. sc. Miroslav Tuđman. Naglasak ovogodišnjeg foruma je na zaštiti cyber infrastrukture, ali i na vodnoj infrastrukturi.

Ono što je Grad Zagreb napravio, što se tiče kritične infrastrukture, je to da je sa videonadzorom zaštitio i vlastite vodne izvore iz kojih se grad Zagreb napaja vodom, naglasio je pročelnik ureda za upravljanje u hitnim situacijama i ovogodišnji predavač, dr.sc. Pavle Kalinić, prenosi Radio Sljeme.

Grad Zagreb u vlasništvu je šest izvorišta: Stara Loza, Sašnjak, Žitnjak, Petruševac, Zapruđe i Mala Mlaka.  U I. zoni zaštite vodocrpilišta, radi zaštite izvorišta, vodozahvatnih građevina  i njihove neposredne okolice od bilo kakvog oštećenja, onečišćenja, zagađenja vode  te drugih slučajnih ili namjernih štetnih utjecaja, određuje se  tzv. zona strogog režima zaštite i nadzora.  Ova zona mora biti ograđena ogradom visine najmanje 2 metra i označena pločama s utisnutim natpisom: “Zabranjen pristup neovlaštenim osobama”. Također, potrebno je organizirati i fizičko osiguranje građevina i uređaja.

Niti u jednoj odredbi Odluke o zaštiti izvorišta Stara Loza, Sašnjak, Žitnjak, Petruševec, Zapruđe i Mala Mlaka,  mjera postavljanja video nadzora se  ne određuje.

RSS