Od sutra kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom

Hrvatski sabor 4. prosinca donio je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Navedenim izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje vrijede od 5. prosinca, propisuju se kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Kazne za pravne osobe

Novčana kazna za prekršaje za pravne osobe predviđena je u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, to jest ako ne poštuju zabranu ili ograničenje javnih događaja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje privatnih okupljanja.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi i fizičkoj osobi obrtnika te fizičkim osobama koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna.

Kazne za fizičke osobe

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, to jest obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Za vlasnika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu na kojem je počinjen prekršaj pa ju može naplatiti osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti. Nadzor nad provedbom mjera provodit će policija, inspektori tijela državne uprave nadležnog za Civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela. Naplata kazni usklađena je s odredbama prekršajnog zakona što znači da oni koji kaznu dobiju, ako je plate u roku od tri dana plaćaju 50 posto izrečene kazne.

Izvor: HINA /Foto: Svijetsigurnosti.com