Od danas u primjeni Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti

Edukacija povjerljivih osoba - internih korporativnih istražitelja

Danas je na snagu stupio Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Sve tvrtke koje zapošljavaju više od 50 radnika morat će uspostaviti sustav unutarnjeg prijavljivanja  nepravilnosti poput kršenja zakona i drugih propisa te nesavjesnog upravljanja javnim dobrima, javnim sredstvima i sredstvima Europske unije.

Poslodavac će biti u obvezi imenovati tzv. povjerljivu osobu, i njezinog zamjenika zadužene za zaprimanje prijava nepravilnosti i vođenje postupka u vezi s prijavom nepravilnosti.

Poslodavac je dužan u roku od šest mjeseci od dana stupanja snagu ovoga zakona donijeti pravilnik kojim će urediti postupak unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti i imenovanje povjerljive osobe. Ukoliko u propisanom roku ne donese pravilnik, poslodavac će biti kažnjen novčanom kaznom od 10.000,00 do 30.000,00 kuna, dok će odgovorna osoba poslodavca u pravnoj osobi biti kažnjena od 1.000,00 do 10.000,00 kuna.

Kako bi olakšala poslodavcima imenovanje stručnih i kompetentnih osoba, 11. Srpnja 2019. U zagrebačkom hotelu International, Hrvatska udruga menadžera sigurnosti u partnerstvu s Visokom policijskom školom u Zagrebu  organizira program edukacije budućih internih istražitelja – povjerljivih osoba.

Program čine četiri modula u ukupnom trajanju od 10 nastavnih sati:

  • Normativni okvir internih istražitelja: Stjepan Gluščić, Visoka policijska škola u Zagrebu
  • Prijavljivanje nepravilnosti i postupanje po prijavi  nepravilnosti. Joško Morić, mag.politologije, predsjednik Odbora za nepravilnosti Grupe Zagrebački holding
  • Sudska zaštitu: Iris Gović Penić, sutkinja Županijskog suda
  • Privatni detektivi kao komponenta istraživanja prijavljenih nepravilnosti: Dinka Rajčić, dipl.iur., članica Uprave tvrtke INTEL-PLAN.

Na kraju jednodnevne, desetosatne edukacije i završnog ispita, polaznici će dobiti Certifikat povjerljive osobe za zaprimanje prijava nepravilnosti i vođenje postupka u vezi s prijavom nepravilnosti.

Voditelji programa su dr.sc. Krunoslav Borovec, dekan Visoke policijske škole u Zagrebu i Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske Udruge Menadžera Sigurnosti.

 

Više o programu i prijavama zatražite putem e-maila: info@uhms.hr ili m. 091 44 55 017 Ivana Brnas Kožalski

 

DBO/ Foto: HUMS