VIDEO: Stižu pametni ležeći policajci. Kažnjavat će samo one koji voze prebrzo

screenshot Tope Inteligente

U vremenima kad sigurnost na cesti postaje imperativ razvijaju se brojni načini na koje se pokušava uvesti red u prometu. Budući da Hrvatska ima poduži popis prometnica koje se mogu klasificirati kao ceste smrti svaki novi način poboljšanja sigurnosti je i više nego dobrodošao, piše automobili.hr.

Ležeći policajci česti su gosti na gradskim prometnicama. Iako su česta meta kritika vozača do sada se pokazalo kako ne postoji drugo dovoljno efikasno rješenje koje bi ih zamijenio, barem na cestama za koje se izdvaja minorna svota novca za sigurnost. Međutim, u zemljama u kojima je sigurnost i preventiva prometnih nesreća na prvom mjestu javljaju se inovacije koje bi se mogle okarakterizirati kao revolucionarne, a koje cijene sve one vozače koji se pridržavaju pravila. Jedna od takvih, ako ih se može nazvati, inovacija je i tzv. pametni semafor koji kažnjava sve one koji prekorače dozvoljenu brzinu, te pali  crveno svijetlo.

Međutim, ležeći policajci kao takvi kažnjavaju i sve one koji se pridržavaju svih ograničenja i pravila. To možda i nije preveliki problem na sve one koji si mogu priuštiti kakav SUV ili sve popularniji crossover ali za većinu vozačke populacije oni predstavljaju nešto što bi im moglo odnijeti koju tisućicu kuna zbog mogućeg oštećenja vozila ako slučajno neoprezno nalete na njega. No, problemi tu ne staju. Kao što im i samo ime kaže naprave za smirivanje prometa usporavaju prometni tok što može izazvati stvaranje zastoja i nepotrebno gubljenje živaca i vremena.

Kako bi stao na kraj problemima koji se vežu uz ležeće policajce tim inovatora iz Meksika osmislio je sustav nalik pametnim semaforima koji snima brzinu vožnje i po potrebi diže metalnu barijeru. Međutim, ako vozači poštuju propisanu brzinu barijera ostaje spuštena. Nadalje, pošto je čest slučaj da se ležeći policajci postavljaju prije pješačkih prijelaza pješak pritiskom na dugme sustavu daje znak da ima namjeru prijeći preko ceste što aktivira barijeru. Osim što sustav ima prednosti kad je u pitanju povećanje sigurnosti prometa on povećava protočnost prometa.

Više o ovom novom sustavu pročitajte OVDJE.

RSS