Od danas kreće jača borba protiv pranja novca i financiranja terorizma u EU. Hoće li biti učinkovita?

Odbor protiv terorizma
prtsc Euranet/Youtube

Nakon objave u Službenom listu danas na snagu stupa Peta direktiva o sprječavanju pranja novca.

Europska komisija je nova pravila predložila u srpnju 2016., a njima se omogućuje veća transparentnost o stvarnim vlasnicima poduzeća i pristupa rješavanju rizika povezanih s financiranjem terorista.

Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova, tvrdi kako je ovo još jedan važan korak u jačanju okvira EU za borbu protiv financiranja zločina i financiranja terorizma.

“Petom direktivom o sprječavanju pranja novca povećat će se učinkovitost borbe protiv pranja novca. Moramo zatvoriti sve rupe u zakonima: zakonodavni propusti u jednoj državi članici utjecat će na sve druge. Pozivam države članice da ispune obećanja i što prije ažuriraju nacionalne propise”, istaknula je.

Novim pravilima uvode se strože obveze vezane uz transparentnost, uključujući potpuni javni pristup registrima o stvarnom vlasništvu poduzeća, veću transparentnost u registrima o stvarnom vlasništvu trustova i međupovezivanje tih registara. Ostala važna poboljšanja obuhvaćaju ograničavanje korištenja anonimnih plaćanja karticama s unaprijed uplaćenim sredstvima, uvrštavanje platformi za konverziju virtualnih valuta u područje primjene pravila o sprječavanju pranja novca, proširivanje pravila vezanih uz provjeru stranaka, uvođenje strožih provjera visokorizičnih trećih zemalja te proširivanje ovlasti i tješnju suradnju nacionalnih financijsko-obavještajnih jedinica. Petom direktivom o sprječavanju pranja novca jačaju se i suradnja te razmjena informacija među nadzornim tijelima za sprječavanje pranja novca i bonitetnim nadzornicima, uključujući Europsku središnju banku. Borba protiv pranja novca i financiranja terorizma jedan je od prioriteta Junckerove Komisije. Ovaj je prijedlog prva inicijativa Akcijskog plana za jačanje borbe protiv financiranja terorizma nakon terorističkih napada te je dio širih nastojanja vezanih uz jačanje porezne transparentnosti i suzbijanje zlouporaba poreznog sustava u kontekstu otkrića iz tzv. panamskih dokumenata.

Države članice nova će pravila morati prenijeti u svoja nacionalna zakonodavstva do 10. siječnja 2020. Osim toga, Komisija je u svibnju 2018. pozvala europska nadzorna tijela (Europsku središnju banku, Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo, Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje, Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala) na sudjelovanje u zajedničkoj radnoj skupini kako bi se poboljšala praktična koordinacija nadzora financijskih institucija u cilju sprječavanja pranja novca. Ta je skupina započela s radom, a prva razmjena mišljenja s državama članicama planira se u rujnu.

RSS