Obilježava se 6 mjeseci rata u Ukrajini. Stručnjak tvrdi: ‘Rusija neće odustati od svojih osvajanja’

Ukrajina proglasila izvanredno stanje

Ukrajina u srijedu slavi Dan neovisnosti, ali i obilježava šest mjeseci otkako je Rusija započela svoju invaziju na tu zemlju.

U N1 studiju uživo geopolitički stručnjak Vlatko Cvrtila komentirao je razvoj ratnog stanja u Ukrajini.

“Kako Rusija nije uspjela srušiti vladu Ukrajine, tako se orijentirala na istok i sjever zemlje i modificirala strateške ciljeve. Ipak, otvara se i nova žarišna točka na južnom dijelu Ukrajine, kod grada Hersona. Tu je Ukrajina koncentrirala svoje snage i najavljuje se protuofenziva. U međuvremenu je Ukrajina dodala novu taktiku, a to je korištenje dalekometnog naoružanja kojim mogu gađati i zapovjedna mjesta ruskih snaga. Mogu i daleko od samog fronta počiniti određene akcije koje mogu uzdrmati logistiku ruske vojske”, rekao je Cvrtila koji smatra da takve akcije ohrabruju ukrajinsku vojsku.

“Sada smo u fazi pozicijskog rata. Niti jedna strana nema snage za ostvariti velike promjene. Bit će sigurno novih djelovanja ukrajinske strane na teritoriju koji je osvojila Rusija”, rekao je Cvrtila.

Kaže da su očekivanja o kratkom trajanju rata bila temeljena na mišljenju da se Ukrajina neće moći braniti.

“Rusija neće odustati od svojih osvajanja i držat će sukob na visokoj razini tenzija. Strateške pozicije obje strane su trenutno nepomirive. Ovaj sukob mogao bi jako dugo trajati”, rekao je.

“Vidimo da su veliki pritisci postojali za izvoz žita, jer je onemogućavanje njegova izvoza dovelo do gladi u nekim dijelovima svijeta. Ali pregovori koji bi podrazumijevali prekid vatre, u ovom trenutku se ne vide. Ukrajina ne popušta, a Rusija ne želi priznati poraz. Svaka vrsta interpretacije poraza dovela bi u pitanje stabilnost Putinovog režima, a to se ne smije dozvoliti”, rekao je Cvrtila.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.