Novo istraživanje: Zašto Hrvatima sigurnost hrane nije na prvom mjestu?

Rusija ugrožava svijetsku sigurnost hrane - supermarket
Pixabay

Predstavljeni su rezultati velikog istraživanja vezanog uz sigurnost hrane. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu je istaknula da Hrvati brinu o sigurnosti i da je naša hrana sigurna. Ipak, istraživanje zabrinjavajuće pokazuje da se nedovoljno obraća pozornost u nekim bitnim segmentima sigurnosti.

Novo istraživanje Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) pokazalo je da je za sigurnost hrane zainteresirano 75 posto građana. Ipak, važnije od sigurnosti, Hrvatima je na prvom mjestu – cijena. Nakon nje, na drugom je mjestu sigurnost, a podrijetlo hrane, iako se nerijetko naglašava da trebamo kupovati hrvatsko, tek je na trećem. No, struka govori da je domaće uistinu bolje.

“U svakom slučaju je bolje. Kvalitetnije je jer ne provede puno vremena u transportu i na skladištima”, rekla je za Novu TV ravnateljica HAPIH-a Darija Sokolić.

Hrvati svoju hranu vole slanu, a nove hrane koja se pojavila u Europi, poput hrane od kukaca, na našim policama još uvijek nema, ali nema ni prepreka da se pojavi.

“Oni se mogu pojaviti sutra ako netko od tih lanaca zaključi da ima dovoljan broj kupaca koje će to zanimati”, rekla je Vera Katalinić-Janković iz Ministarstva zdravstva.

Više o ovom istraživanju pročitajte OVDJE.

RSS