Nakon više od dvije godine covida-19 konačno su ukinute praktički sve epidemiološke mjere

Dolac - bez maski

Nakon više od dvije godine epidemije covida-19 i strogih ograničenja, s prvim minutama 09. travnja 2022.  ukidaju se praktički sve epidemiološke mjere, uključujući obavezu nošenja maski, a Hrvatska se, zahvaljujući povoljnoj situaciji, vraća u “staro normalno”

Građani će se ubuduće moći okupljati bez ograničenja do zore, a obavezno nošenje maski i covid-potvrde ostaje samo u zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi.

Otkad je epidemija u Hrvatskoj proglašena 11. ožujka 2020. građani su živjeli pod raznim epidemiološkim mjerama – od potpunog lockdowna u proljeće 2020., zabrane okupljanja, obaveze nošenja maski do uvođenja covid potvrda u zdravstvu, socijali, državnim i javnim službama u jesen 2021.

Ulaskom u treću godinu pandemije, Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio se na značajno relaksiranje zbog poboljšanja situacije, visokog stupnja kolektivnog imuniteta kao i procjene da je virus dobrim dijelom manje opasan.

Do sada je u Hrvatskoj cijepljeno 70,71 posto odraslog stanovništva. S obzirom na to i da se više od četvrtine ukupnog stanovništva do sada zarazilo, po procjenama stručnjaka, stvoren je  zadovoljavajući kolektivni imunitet.

Nažalost, prema podacima Nacionalnog stožera CZ od 8. travnja 2022., 15.660 osoba izgubilo je bitku s covidom, a ukupan udio umrlih među zaraženima u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), iznosi 1,42 posto.

Od početka epidemije do 8. travnja 2022. ukupno je u našoj zemlji bilo zabilježeno 1.107.648 osoba zaraženih novim koronavirusom, a ukupno je testirano 4.713.967 osoba.

U svijetu je do sada zabilježeno više od 6,1 milijuna smrtnih slučajeva od covida. Prema platformi Worldometers, Hrvatska je na osmom mjestu u svijetu po broju umrlih od covida na milijun stanovnika (3857), a treća je u EU. O nas su gore samo Bugarska (5349) i Mađarska (4754).

Izvor: HINA Foto: svijetsigurnosti.com