Nakon uklanjanja maršala Bandić vraća bistu Ive Lole Ribara i biste sedmorice sekretara SKOJ-a

Svijetsigurnosti.com

Trg maršala Tita otišao je u petak rano ujutro u povijest, zamijenit će ga Trg Republike Hrvatske, a vrlo brzo u metropoli ponovno će zasjati i bista Ive Lole Ribara, sekretara Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

Jutarnji list piše da bi bista uskoro trebala biti postavljena uz zagrebačku ulicu Prilaz baruna Filipovića koja je do 1991. nosila naziv ovog narodnog heroja. Najavio je to jučer gradonačelnik Milan Bandić koji je u petak navečer u Gradskoj skupštini, zajedno s HDZ-om, ispunio ultimatum Neovisnih za Hrvatsku i uklonio ime maršala Tita iz Zagreba.

Povratak narodnog heroja

– Od autora biste, poznatog kipara Koste Radovanija, bit će otkupljena prava za izradu identične biste – rekao je jučer Milan Bandić. Sam trošak otkupa prava na izradu Radovanijeve biste stajat će, kako saznaje Jutarnji list, oko 40 tisuća kuna.

– Četnici su na Glamočkom polju ubili Ivu Lolu Ribara. On u Beogradu ima ulicu, a mi u Zagrebu trgamo glavu narodnom heroju – rekao je među ostalim Bandić. Osim biste, uredit će se i spomen-ploča u Žerjavićevoj 4, u kojoj se rodio Ivo Lola Ribar. Ploča je stajala do 1990. nakon čega je izbrisana.

No osim Loli Ribaru,  sugovornici Jutarnjeg lista bliski gradonačelniku Bandiću tvrde kako se razrađuje plan postavljanja i izrade bisti sedmorici sekretara SKOJ-a. Prema toj inicijativi, biste u Zagrebu trebali bi dobiti sekretari Josip Debeljak, Josip Kolumbo, Pavle Paja Marganović, Janko Mišić, Mijo Oreški, Pero Popović Aga i Zlatko Šnajder, sedmorica jugoslavenskih komunista koji su vodili Savez komunističke omladine Jugoslavije, pomladak ilegalne Komunističke partije Jugoslavije u razdoblju između 1920. i 1930. godine. Svi su ubijeni u vrijeme šestosiječanjske diktature, a nakon Drugog svjetskog rata pokopani su u Grobnici narodnih heroja u Zagrebu.

RSS/ Postolje biste Ivo Lola Ribar