NAKON TRAGEDIJE U SAD, IGRAČI VIDEO IGRICA ŽELE VEĆU SIGURNOST: ‘Povećajte osiguranje na turnirima’

prtsc Youtube/MSNBC

Pucnjava na natjecanju u video igrama na Floridi gdje je u nedjelju ubijeno troje ljudi, te napadač koji je pucao, otvorila je ponovno pitanje sigurnosti na ovakvoj vrsti turnira.

“Jasno je da moramo biti proaktivni za 2019. i dalje”, poručio je, kako prenosi Time, Joey Cuellar, organizator turnira Evolution prvenstva, natjecanja koje se fokusira na igranje borilačkih igrica. Na turniru iz te serije ovog proljeća bilo je više od 15 tisuća ljudi i prošao je bez problema iako je bilo angažirano mnogo policijskih službenika u civilu. Razina osiguranja podignuta je nakon što je organizatorima turnira upućena poruka putem Twittera o mogućoj masovnoj pucnjavi.

“Iduće godine postavit ćemo i metal-detektore za sve dane održavanja turnira”, dodao je Cuellar.

Turniri u igranju video igrica ogroman su posao. Prema podacima Goldman Sachs lani je elektronički sport bio vrijedan 500 milijuna dolara, dok od 2016. godine bilježi stalni rast. Jako veliki broj kompanija želi imati svoje e-sport timove, a NBA momčadMilwaukee Bucks  sponzorira jedan takav tim. Njihov jedan član ranjen je u nedjelju u pucnjavi na Floridi.

Turnir na kojem je došlo do pucnjave bio je uživo prenošen na Twitch.tv, internetskoj mreži koja privlači desetke milijuna posjetitelja. Većina njih na ovu stranicu dolazi kako bi gledala snimke mečeva video igrica.

Kakvo je točno bilo osiguranje u Jacksonvilleu u nedjelju, još nije potvrđeno. Većina igrača, kada su čuli hice, dali su se u bijeg.

Analitičari upozoravaju i na sve više mentalnih problema koji se pojavljuju kod igrača video igrica. Posljedica je to stalnog pritiska, velike želje da se ugodi obožavateljima, kao i samog igranja igrica, no većina tih psihičkih problema prolazi neopaženo.

Brojni igrači i organizatori ovakvih događanja zato su nakon nedjeljne tragedije apelirali na veću sigurnost. Naime, iako je mnogo detalja o pucnjavi objavljeno nije još sasvim jasno kako je 24-godišnji David Katz, naoružan ušao na turnir.

“Tužan dan i poziv na buđenje svim organizatorima”, napisao je na Twitteru Jason Lake, direktor timacompLexity Gaming.

“Vrijeme je da turniri video igrica, bez obzira bili mali ili veliki, udvostruče mjere osiguranja za sve, a igrače pogotovo”, prenosi Euronews njegov apel.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ