Nakon tragedije Titana svi se pitaju koji zakoni reguliraju avanturističku industriju

screenshot

Pitanja koja okružuju budućnost istraživačkih podmornica, često nazivanih ‘avanturističkim podmornicama’, javljaju se nakon što je svih pet putnika OceanGate Titana umrlo tijekom spuštanja kako bi vidjeli nesretni Titanic.

U mnogim slučajevima, kako piše CRI, nacionalni zakoni se ne odnose na međunarodne vode, gdje se odvijaju mnoge dubokomorske ekspedicije. Iako postoje međunarodna pomorska pravila i zakoni, oni ne osiguravaju sigurnost i regulatorni nadzor za ekspedicije poput Titanove.

Ako je plovilo registrirano u SAD-u ili kod međunarodne agencije koja regulira sigurnost, tada bi moralo slijediti određene standarde, ali to je lako izbjeći registracijom u zemlji poput Bahama gdje je nadzor vrlo opušten i gdje se, u većini slučajeva američki zakoni ne primjenjuju.

U slučaju OceanGatea, pokojni izvršni direktor rekao je AP-u 2021. da je to bila tvrtka sa sjedištem u SAD-u, ali tvrtka koja je provodila ronjenja, OceanGate Expeditions, imala je sjedište na Bahamima.

Stručnjaci vjeruju da bi obitelji putnika s Titana mogle tužiti OceanGate u SAD-u za nezakonitu smrt ili nemar, ali bi mogli biti odbačeni zbog odricanja koje su putnici potpisali prije spuštanja.

izvor: CRI