NAJPOPULARNIJI CYBER NAPADI U 2017.: Izgleda da ransomware više nije prvi izbor hakera

Gradska vlast nudi nagrade za korisne informacije
prtsc Youtube

Godišnji izvještaj sigurnosne tvrtke Malwarebytes otkriva kako su zlonamjerni ransomware, adware i crpytojacking sadržaji bili veoma popularni među napadačima u 2017. godini.

Podaci što ih je tvrtka sakupila, a prenosi iz hrvatski Cert, ukazuju na trend rasta u gotovo svim kategorijama kibernetičkog kriminala te možemo zaključiti kako je 2017. godina bila veoma uspješna za sve pojedince koji su se bavili kibernetičkim kriminalom.

Prema izvještaju, broj napada zlonamjernim ransomware sadržajem prema poslovnim subjektima u 2017. godini porastao je za više od 90%, dok je prema privatnim korisnicima broj napada porastao za 93%.

Najaktivniji mjesec u 2017. godini bio je rujan, a u periodu od srpnja do rujna 2017. godine broj napada zlonamjernim ransomware sadržajem porastao je za 700% u odnosu na isti period u 2016. godini. Najviše je slučajeva bilo povezano sa zlonamjernim sadržajima WannaCry, Locky, Cerber i GlobeImposter.

Uvrštavanje zlonamjernog ransomware sadržaja na listu najvećih prijetnji u 2017. godini ne čudi kada se prisjetimo kako su prošle godine izvedena tri veoma velika napada – WannaCry, NotPetya, BadRabbit – u kojima je pogođeno više desetaka tisuća korisnika, objavio je Cert.hr.

Unatoč svim ovim napadima, Malwarebytes napominje kako je s krajem godine došlo do pada slučaja povezanih sa zlonamjernim ransomware sadržajem. Sigurnosni stručnjaci su primijetili su kako se napadači sve manje služe zlonamjernim ransomware sadržajem te kako sve više koriste ostale skupine zlonamjernih sadržaja.

izvor: Cert.hr