Naglo topljenje snijega i kiša podigli vodostaje rijeka. Pogledajte gdje je najgore

Izvanredno stanje proglašeno je danas poslijepodne na području Zenice gdje su nabujale rijeke i potoci prouzročili plavljenje brojnih stambenih objekata na širem području općine, potvrdili su iz uprave Civilne zaštite Federacije BiH.

Kako javlja Index.hr, rijeka Bosna je dosegnula vodostaj od 440 centimetara te se izlila na svim priobalnim zemljištima i plavi okolna mjesta. Voda je prodrla u desetke kuća iz kojih su stanovnici evakuirani a civilna zaštita im je osigurala nužni smještaj. Veliki broj kuća je poplavljen, veći broj ljudi je iseljen iz kuća, te je zbrinut od civilne zaštite.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović kazao je lokalnim medijima kako je najteže stanje u naselju Tetovo.

“Poplavljeno je dvadesetak kuća, voda je ušla nekih metar i pol u kuće”, kazao je Kasumović za televiziju N1.

Pojasnio je kako je sve prouzročeno naglim otapanjem snijega te kišom ali i time što korita rijeka nisu održava na odgovarajući način. Nekoliko kuća poplavljeno je u i mjestu Visoko južno od Zenice.

Timovi civilne zaštite angažirani su i u mjestu Hadžići južno od Sarajeva gdje se izlilo nekoliko manjih rijeka.

Kiša je probleme prouzročila i na području Kaknja gdje je voda preplavila barem četiri lokalne prometnice pa je tamo proglašeno stanje prirodne nesreće kao i u općini Busovača u središnjoj Bosni. U prekidu je promet iz tog mjesta ka Kiseljaku i Kreševu.

Zbog kiša i naglog otapanja snijega i Sava se u Zagrebu izlila iz korita, a u Istri su vatrogasci morali u nekoliko navrata intervenirati zbog ispumpavanja vode iz poslovnih prostora i stanova.

Iz Hrvatskih voda priopćeno je da je vodostaj rijeke Save u Zagrebu u 17 sati iznosio je +300 cm s tendencijom daljnjeg laganog porasta.

Vrh vodnog vala rijeke Save u Zagrebu očekuje se kroz iduća 3-4 sata i ne bi trebao premašiti +310 cm (1800 m3/s).
Trenutačni protoci i vodostaji rijeke Save nisu alarmantni kako za sam grad Zagreb, tako i za ostale dionice nizvodno od grada Zagreba.
Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 17 sati iznosio je +582 cm i stagnira. To znači da se vrh vodnog vala rijeke Kupe upravo u ovom trenutku nalazi na području grada Karlovca.
S obzirom na opadanje vodostaja rijeke Kupe na svim vodomjernim postajama uzvodno od Karlovca, očekuje se da nakon nekoliko sati stagnacije započne i opadanje vodostaja na karlovačkom području. Radi se o vodostaju koji ne ugrožava područje grada Karlovca kao ni dionice nizvodno sve do grada Siska.
Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u 17 sati iznosio je +302 cm i dalje je u porastu od 2 cm/sat. U iduća 24 sata očekuje se da vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici poraste još za nekih 40-ak cm i dosegne razinu od +340 cm što je granica za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.
U Istri i Primorju stanje vodostaja također se normalizira, vodostaji opadaju i situacija na terenu se poboljšava iz sata u sat, tvrde iz Hrvatskih voda.
RSS