Nove prometne kamere u Njemačkoj Monocam

Mnoge države bore se s brzinom u prometu, ali sve veća pošast postaju mobiteli i tableti.

Nizozemska je nedavno instalirala efikasan sustav kamera Monocam, kojima je cilj pratiti i kažnjavati vozače koji koriste mobitele i tablete, a uspjeh tog tehnološkog pothvata na sličan je čin motivirao i Nijemce.

Dokumentiranje kamerom najsigurniji je način kažnjavanja neposlušnih vozača

Uglavnom, Njemačka postavlja prve kamere u Trieru pa potom i u Mainzu, pilot projekt kreće i s njegovim uspjehom, da se našalimo, Monocam će pustati Multicam, odnosno proširit će se cijelom državom.

U Mainzu su uključili kameru u četvrtak na par sati, tek toliko da se upoznaju s njezinim karakteristikama i već je u sat vremena snimila dvadesetak vozača automobila i teretnih vozila koji su koristili mobitele. Koriištenje mobitela naplaćuje se sa 100 eura i jednim negativnim bodom.

Pilot projekt traje šest mjeseci, a potom očekujte širenje kamera jer ne sumnjamo da će u ispitnoj fazi polučiti uspjeh. U Njemačkoj je zabranjeno korištenje mobitela, osim ako ne koristite hands free uređaj, Bluetooth…

MONOcam je mobilna kamera na stativu

Uređaj se može postaviti unutar i izvan urbanih područja. Kamera dolazi sa softverom koji je razvila nizozemska policija. Ovaj softver omogućuje MONOcamu da prepozna vozače koji imaju mobilni uređaj u rukama. Za izricanje kazne potrebno je samo da vozač drži mobitel, a da policija ne mora dokazivati ​​za što je služio – telefoniranje, korištenje aplikacije, upravljanje navigacijskim sustavom ili listanje glazbenog popisa za reprodukciju.

Ako MONOcam uhvati sumnjivu situaciju, a softverski algroitmi to prepoznaju, fotografiju se prenosi službeniku iz Team Traffica. Policajac procjenjuje je li uređaj korišten. Ako je tako, drugi časnik provjerava sliku radi konačnog zaključka. Utvrdi li se prekršaj, službenik šalje sve Središnjoj agenciji za naplatu kazni (CJIB), koja zatim šalje kaznu vozaču.

MONOcam je tehnički testiran čak osamnaest mjeseci

MONOcam je tehnički testiran čak osamnaest mjeseci, uključujući provjeru usklađenosti zakonodavstva o osobnim podacima. To se postiže softverom koji automatski zatamnjuje lica mogućih suputnika a vidljivo je samo lice vozača. Slike fotoaparata nakratko se spremaju na prijenosno računalo koje dolazi s MONO kamerom. Čim su službenici pregledali slike i proslijedili ih na naplatu kazne, slike se brišu.

Fotografije prekršitelja tada ostaju pohranjene samo u Središnjoj agenciji za naplatu kazni, što je već slučaj s fotografijama snimljenim radarskim setovima i kamerama za mjerenje brzine.

Izvor: revijahak.hr /Foto:HUMS