Na zagrebačkim gradilištima raste broj nesreća na radu sa teško ozlijeđenim radnicima

Godišnje se u Hrvatskoj dogodi oko 15.000 nesreća na radu s raznovrsnim povredama.

Na području Grada Zagreba, tijekom ovog mjeseca, PU zagrebačka zabilježila je sedam nesreća na radu sa teškim ozljedama.

Dana 2. svibnja oko 16.30 sati na području Centra, u zgradi tijekom obavljanja radova 22-godišnji državljanin Egipta zaposlenik poduzeća, za vrijeme dok se nalazio u jednoj od prostorija na 3. katu zgrade, najvjerojatnije uslijed pucanja cigle u podu, koja se nalazila između metalnih šina, pao je kroz strop s visine od oko 350 cm na pod 2. kata. Kolima Hitne pomoći prevezen je u Kliničku bolnicu Sestre milosrdnice gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

Dana 8. svibnja oko 11 sati na Medveščaku u Ulici Grge Tuškana, tijekom izvođenja elektroinstalaterskih radova u stambenoj zgradi, 39-godišnjak je tijekom silaska s ljestvi pao na tlo s visine od oko 1,5 metara. Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

Dana 12. svibnja oko 13.10 sati u Zagrebu na području Centra, 29-godišnji državljanin Bangladeša, zaposlenik poduzeća iz Zagreba prilikom obavljanja poslova za vrijeme dok je stajao na ljestvama, izgubio je ravnotežu i pao s visine oko 1 metar na tlo. Liječnička pomoć mu je pružena Kliničkom bolničkom centru Zagreb gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

Dana 22. svibnja oko 9.30 sati, na području Susedgrada, prilikom obavljanja radova na krovištu, 37-godišnji zaposlenik trgovačkog društva pao je sa visine od oko 8 metara i teško se ozlijedio. Liječnička pomoć pružena mu je u Kliničkom bolničkom centru „Sestre milosrdnice“.

Dana 24. svibnja oko 15 sati u Centru na Trgu Marka Marulića, tijekom izvođenja radova na građevinskoj skeli s visine od oko pet metara na tlo je pao 22-godišnji zaposlenik trgovačkog društva. Liječnička pomoć pružena mu je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

Dana 25. svibnja oko 9 sati u Centru na Strossmayerovom trgu, tijekom izvođenja radova na krovištu zgrade došlo je do aktiviranja zaostale kazetne bombe i eksplozije u kojoj je ozlijeđen 27-godišnji državljanin Indije, zaposlenik trgovačkog društva. Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen, a na mjesto događa izašao je Inspektorat zaštite na radu. U poslijepodnevnim satima, oko 14.50 sati u Centru u Ulici Ivana Gorana Kovačića, tijekom obnove zgrade je 31-godišnji zaposlenik trgovačkog društva pao s visine od oko četiri metra na tlo. Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

“Mislim da puno više treba raditi na mjerama zaštite na radu. Samo u prošloj godini je poginuo 21 radnik, što je puno više od prosjeka u zadnjih desetak godina. Apeliram na poslodavce i na sve ustanove koju su u ovom području kompetentne da se sustavno poduzmu mjere”, rekla je Jasenka Vukšić, predsjednica  Sindikata graditeljstva Hrvatske, gostujući nedavno na Dnevniku Nove TV.

“Gradilište zahtijeva jedne posebne mjere da bi se osigurao prostor na kojem se radi. Vrlo je važno da su svi radnici sigurni i osposobljeni za rad na gradilištu, a sve se više susrećemo sa strancima koji često nisu osposobljeni”, istaknula je Vukšić.

“Nažalost, najčešća prepreka je jezik i onda je jako teško provoditi osposobljavanje. Često ni strukovno nisu osposobljeni, a kamoli za provođenje neke ozbiljne mjere zaštite”, dodala je Vukšić.

 

DBO/ Foto: Ilustracija / Svijetsigurnosti.com