8 STUDIJA SLUČAJA: kako kolaborativni roboti povećavaju sigurnost radnika

Otvoren Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA
Vlada Republike Hrvatske

Suradnja s robotima kako bi radna mjesta bila jednostavnija i sigurnija više nije stvar budućnosti.

EU-OSHA je analizirala upotrebu sustava koji se temelje na robotici i umjetnoj inteligenciji za automatizaciju zadataka na radnim mjestima, pri čemu je posebnu pozornost posvetila njihovu utjecaju na sigurnost i zdravlje radnika.

Cilj je shvatiti kako na siguran i djelotvoran način integrirati takve sustave, uključujući kobote (ili kolaborativne robote), na radno mjesto te omogućiti da se njima stvara prednost, a ne rizik.

Zaključci su izneseni u osam studija slučaja koje obuhvaćaju različita radna iskustva: automatizaciju čišćenja stajskog gnojaproizvodnju u pilaniproizvodne linije za sastavljanje i industrijsku proizvodnjušivanje u automobilskoj industrijipaletiranje i depaletiranjepametnu automatizaciju u proizvodnji čelikanaprednu robotiku u proizvodnji plastičnih proizvoda i; umjetnu inteligenciju u medicinskoj dijagnostici.

Uskoro će biti objavljeno komparativno izvješće o studijama slučaja povezanim sa sustavima koji se temelje na umjetnoj inteligenciji i naprednoj robotici za automatizaciju zadataka, priopćeno je iz Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu.

RSS