VIJEĆE ZA DOMOVINSKU SIGURNOST: ‘Hrvatskoj trebaju nova ulaganja u obrambenu industriju’

Sjednica Vijeća za domovinsku sigurnost PRH

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je XV. sjednici Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike Hrvatske na temu „Budućnost obrambene industrije – partnerstvo za inovacije“.

Uz Predsjednicu Republike Hrvatske i redovite članove Vijeća za domovinsku sigurnosti, na sjednici su sudjelovali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnik ministarstva gospodarstva Mario Antonić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Matanović, pomoćnik ministra obrane Roman Mikulić te drugi predstavnici Ministarstva obrane.

Ova sjednica Vijeća za domovinsku sigurnost nastavak je sustavnih napora Predsjednice Republike i Vijeća za domovinsku sigurnost u promicanju hrvatske obrambene industrije, koja je bila i temom 14. sjednice Vijeća u prosincu 2018. godine. Posebni je naglasak posvećen temi povećanih ulaganja u istraživanja i razvoj novih tehnologija i proizvoda, što je i na prethodnoj sjednici prepoznato i istaknuto kao nužna pretpostavka održavanju i daljnjem razvoju obrambene industrije.

Kao što i sama tema sjednice pokazuje, cilj je potaknuti izgradnju partnerstva za inovacije, udruženih napora države, privatnog sektora i znanstveno-istraživačke zajednice u promicanju tehnološkog napretka. Time će se omogućiti održavanje pozicije obrambene industrije kao snažnog izvoznog brenda Republike Hrvatske, a istodobno osigurati praćenje potreba Republike Hrvatske za novim obrambenim sposobnostima kojima će se suočiti sa suvremenim izazovima i prijetnjama.

Na sjednici je izlaganje posvećeno tematici ulaganja u istraživanje i razvoj te mogućnostima korištenja sredstava iz fondova Europske unije održao predstavnik Klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako će istraživanjem i razvojem novih proizvoda i novih tehnologija naša obrambena industrija moći zadržati dostignute pozicije, osvajati nova tržišta te držati korak s globalnom konkurencijom. Dodala je kako su inovacije i razvoj jamstvo da će obrambena industrija biti sposobna pratiti potrebe Republike Hrvatske u izgradnji obrambenih sposobnosti, priopćeno je iz Ureda Predsjednice RH.

DBO/ Foto: Ured Predsjednice Republike Hrvatske