MINISTRI PRIZNALI: ‘Na prometnicama u Hrvatskoj još uvijek postoje 23 crne točke’

Konferencija "Sigurnost cestovnog prometa"

U Zagrebu je danas održana konferencija Jutarnjeg lista pod nazivom “Sigurnost cestovnog prometa – Prevencija i nadzor u funkciji smanjenja prometnih nesreća“ na kojoj su sudjelovali ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

Ovogodišnja tema konferencije tiče se najnovijih izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, o čemu su govorile najkompetentnije osobe iz prometne struke, kao i mnogobrojni predstavnici hrvatskih akademskih, gospodarskih i političkih institucija.

Ministar Butković otvorio je konferenciju te pritom naglasio kako u proteklih deset godina svjedočimo padu broja poginulih i ozlijeđenih osoba na hrvatskim prometnicama. „Na hrvatskim je cestama tijekom prošle godine smrtno stradalo oko 313 osoba. To je 5,4% manje nego u 2017., kad je u prometnim nesrećama poginula 331 osoba. Nažalost, ni to nije mala brojka, ali smatram kako samo kontinuirana ulaganja u infrastrukturu i usluge, ali i preventivne mjere pridonose edukaciji vozača te posljedično smanjenju broja prometnih nesreća.“, istaknuo je ministar Butković.

Tijekom svog govora ministar Butković osvrnuo se i na Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa kojim je, u skladu s inicijativom Europske unije, predviđeno smanjenje broja smrtno stradalih za 50 posto do 2020. godine. Istaknuo je kako Hrvatska i dalje ima jedne od najsigurnijih autocesta u Europi, što je rezultat velikih ulaganja u cestovnu infrastrukturu. „Sada su nam ulaganja potrebna na lokalnim i gradskim cestama, te smo za sada detektirali čak 32 opasna mjesta na našim cestama, tzv. crne točke. Zasad je sanirano njih 9 a u sljedeće dvije godine će se sanirati preostale 23 i to zahvaljujući ulaganjima od 70 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz fondova EU.“, rekao je Butković.

Ministar Božinović u svojem se  uvodnom govoru osvrnuo na podatke o broju poginulih i opet upozorio na četiri ubojice na domaćim prometnicama – alkohol, brzinu, nevezanje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela.

Među ostalim, istaknuo je ministar Božinović, zbog tragičnih podataka njegov je resor predložio  povećanje od 10 do 20 tisuća kuna za najteže prometne prekršaje, ali  i oštru sankciju oduzimanja vozila za one koji opetovano čine prometne prekršaje.

U okviru konferencije, uz uvodne prezentacije, održala se i panel-rasprava na kojoj su sudjelovali direktor Hrvatskih cesta, Josip Škorić, dekan Fakulteta prometnih znanosti, prof. Tomislav Josip Mlinarić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, Josip Mataija, ekspert za cestovne prometne nesreće, prof. dr. sc. Zdravko Peran te sutkinja Općinskog suda u Čakovcu, Nataša Miletić.

Na konferenciji su predstavljena tehnička rješenja nadzora kojima će se pojačati sigurnost cestovnog prometa te tako doprinijeti smanjenju broja prometnih nesreća. Budući da je u većini slučajeva glavni uzrok smrtnog stradavanja vozača prekoračenje dopuštene brzine kretanja, Hrvatske autoceste u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova kreću sa uvođenjem novih tehnologija i prometne signalizacije ne bi li utjecali na ponašanje vozača koji ne mare za ograničenje brzine ili zbog umora i nemara zanemaruju postojeću signalizaciju.

RSS/ Foto: Svijetsigurnosti.com