MUP i CARNet obnovili suradnju na sigurnosti domaćeg cyber prostora

MUP RH

Nakon tri godine, obnovljen je Sporazum o suradnji na prevenciji i rješavanju računalnih incidenata i drugih oblika računalnog kriminaliteta između Ministarstva unutarnjih poslova i CARNeta (Nacionalnog CERT-a). Sporazum je obnovljen u cilju očuvanja sigurnosti kibernetičkog prostora Republike Hrvatske.

Mjesec listopad europski je mjesec cyber sigurnosti te se diljem Europe održavaju razne kampanje podizanja svijesti korisnika o sigurnosnim aspektima korištenja interneta, produbljuje  se suradnja između ekspertnih skupina za računalnu sigurnost i razmjenjuju se informacije o računalno-sigurnosnim incidentima. Kako se mjesec cyber sigurnosti obilježava i u Hrvatskoj, ovim se sporazumom produbljuje suradnja između tijela nadležnih za računalnu sigurnost u RH te predstavlja temelj za daljnji razvitak sposobnosti za odgovaranjem na računalno-sigurnosne ugroze.

Obzirom na činjenicu da suvremeni način borbe protiv računalnog kriminaliteta, kao osnovni preduvjet uspješnosti, podrazumijeva dijeljenje informacija između relevantnih institucija i visoki nivo tehničkih predznanja, MUP i CARNet suglasno su osigurali međusobnu suradnju kako bi uvijek bili spremni na računalno sigurnosne izazove kojih je sve više.

RSS