München: Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s američkim senatorima Johnom McCainom i Lindseyem Grahamom

Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s Johnom McCainom i Lindseyem Grahamom
Ured predsjednice

Posljednjeg dana održavanja 53. Münchenske sigurnosne konferencije, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s američkim senatorima Johnom McCainom i Lindseyem Grahamom s kojim je razgovarala o stanju u području jugoistočne Europe.

„Susrela sam se s američkim kongresmenima koji su ovdje, s njima sam razgovarala još i sinoć kao i s nizom drugih gostiju. Posebno sam sada detaljno razgovarala sa senatorima Johnom McCainom i Lindseyem Grahamom o stanju u području jugoistočne Europe, odnosima Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država i kako ih dalje unaprijediti, ali prije svega kako zadržati mir i stabilnost u našem susjedstvu“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Hrvatska Predsjednica osvrnula se na održanu Konferenciju te izrazila zadovoljstvo postignutim. „Kao prvo, reakcije na moj govor o stanju na jugoistoku Europe su sjajne i to sam čula s jako puno strana. To znači da uspijevamo privlačiti pozornost na to kakvo je stanje na području jugoistoka Europe“, kazala je.

Nadalje, kazala je kako se Hrvatska pozicionira kao aktivan čimbenik koji želi sudjelovati u rješavanju otvorenih pitanja, posebno u našem susjedstvu, „ali naravno i vrlo čvrsto u povezivanju dviju strana Atlantika, u našem transatlantskom partnerstvu“.

Predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se i na deset održanih bilateralnih sastanaka na kojima se razgovaralo o bilateralnim odnosima između država, te na brojne neslužbene sastanke na kojima je jedna od bitnih tema bila Inicijativa triju mora. „Znači projekti iz područja energetike, prometnog povezivanja, digitalizacije prostora, a naravno i sigurnosnih pitanja“, zaključila je Predsjednica.

DBO
Foto:www.predsjednica.hr