Mogu li hakeri ozbiljno ugroziti europarlamentarne izbore za koje kampanja upravo kreće?

MUP RH

Zastupnici Europskog parlamenta upozoreni su na opasnost manipulacije izbornim rezultatima koja prijeti iz inozemstva jer hakerski napadi i ‘lažne vijesti’ predstavljaju veliki rizik za predizbornu kampanju.

Kako će se Europska unija obračunati s tim opasnostima?Hoće li Rusija pokušati utjecati na izbore za Europski parlament ovoga svibnja?

Na ova pitanja u Bruxellesu se intenzivno traže odgovori budući da je predizborna kampanja pred vratima.

– Ne smijemo biti naivni. Postoje oni koji žele utjecati na izborni rezultat, a njihovi su alati prilično sofisticirani – upozorio je Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije.

Euroactiv analizira što su zastupnici zaključili nakon rasprave o kibernetičkoj sigurnost. Za sada su jednoglasni u stavu da postoji realna opasnost od pokušaja manipuliranja izbornim rezultatima.

– Primarna prijetnja je Rusija – izjavio je na plenarnoj sjednici češki zastupnik Pavel Telička iz grupacije ALDE. Međutim, u Europskom vijeću problemu još uvijek nije dano jasno ime.

David McAllister, njemački zastupnik Europske pučke stranke, izrazio je zabrinutost oko miješanja u demokratski proces Europske unije koji bi u konačnici mogao potaknuti nepovjerenje građana, što smatra ‘apsolutno neprihvatljivim’.

Prijetnje već postoje, upozorava Europska komisija. Prema Věri Jourovi, povjerenici Europske komisije za pravosuđe, potrošače i jednakost spolova, posljednji skandal Cambridge Analytica šokirao je cjelokupan demokratski sustav.

U rujnu, Komisija je predložila cijeli paket mjera za borbu protiv dezinformacija u kampanjama i kibernetičkih napada na izborne kampanje.

Kao prvo, trebala bi postojati ‘mreža izborne suradnje’ kako bi se države članice zajedno umrežile svoja nacionalna izborna povjerenstva.

Komisija je u travnju organizirala konferenciju na kojoj su države članice izmijenile svoja iskustva i najbolje izborne prakse. Sljedeći sastanci predviđeni su za siječanj i travanj 2019. godine.

Istovremeno, treba se raditi na unaprjeđenju transparentnosti izbornih kampanja na internetu. Prema priopćenju Europske komisije, političko oglašavanje će u budućnosti morati navesti stranke i grupacije stoje iza njih, ali i kriterije prema kojima su korisnicima bili prezentirani određeni oglasi.

Državama članicama će se omogućiti da nametnu sankcije, ako to bude potrebno. Štoviše, političke stranke koje budu kršile pravila o zaštiti podataka tijekom izbornih kampanja, trebat će platiti kaznu u visini od 5 posto svog godišnjeg proračuna.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.

RSS