Ministri i veleposlanica SAD-a u akciji pronalaženja američkih pilota iz 2. svjetskog rata

MORH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Julieta Valls Noyes u subotu, 8. srpnja 2017. godine na Visu prisustvovali su Danu uvaženih gostiju akcije pronalaženja posmrtnih ostataka američkih pilota, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se 1944. godine srušio u blizini otoka Visa.

Dan uvaženih gostiju organizirala je veleposlanica SAD u Republici Hrvatskoj Julieta Valls Noyes, u suradnji s Agencijom Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima.

Republika Hrvatska pruža pomoć u traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican, koji se 17. prosinca 1944. godine, po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa.

Tom prilikom potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako Republika Hrvatska pružanjem potpore SAD-u u pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika poginulih na teritoriju republike hrvatske odaje počast svim američkim veteranima i njihovim obiteljima. „Želim zahvaliti ministru Medvedu i Ministarstvu hrvatskih branitelja kao nositelju i svim institucijama uključenim u ovaj partnerski projekt SAD-a i RH. Ovaj način odnosa prema žrtvama može nam biti primjer kako se ne zaboravljaju nacionalni heroji“, istaknuo je ministar Krstičević.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je na zahtjev SAD-a Ministarstvo hrvatskih branitelja veoma angažirano u ovoj aktivnosti i ishodilo sve potrebne dozvole i uložilo napore kako bi se ova aktivnost provela.

„Zajednička suradnja s našim partnerima je vrlo važna, intenzivirat ćemo suradnju i planirano je potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ćemo zajednički raditi na pronalasku još 200 nestalih osoba i  kako bismo zbrinuli njihove posmrtne ostatke. Također intenzivno radimo i na pronalasku naših žrtava iz domovinskog rata. Ne smijemo zaboraviti naše poginule“, istaknuo je ministar Medved.

Veleposlanica SAD u RH Jullieta Valls Noyes rekla je kako u blizini ovog prekrasnog otoka hrvatski saveznici zajedno s SAD-om rade na pronalasku američkih pilota koje smo izgubili prije 73 godine. „Želim posebno zahvaliti Ministarstvu hrvatskih branitelja na suradnji u planiranju i koordinaciji ove operacije i Ministarstvu obrane na logističkoj potpori koju pruža i na ustupanju ovog prekrasnog broda Krka. Više od 28 000 Amerikanaca nestalo je u Europi tijekom dva svjetska rata i naša je dužnost da brinemo o nestalima i ulažemo napore kako bi ih vratili kući, gdje i pripadaju“, rekla je veleposlanica.

Ministarstvo hrvatskih branitelja nositelj je aktivnosti u skladu sa Zakonom o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Također, Ministarstvo hrvatskih branitelja sudjeluje i u nadzoru te provedbi aktivnosti, u koju su  uključeni djelatnici Uprave za zatočene i nestale MHB-a te djelatnik tima izvidničke satnije Gardijsko oklopno mehanizirane brigade MORH-a.

Ministarstvo obrane bila je prva institucija RH kojoj se obratila Agencija Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima,  i pozitivno odgovorivši na zahtjev iz svoje nadležnosti, povezalo agenciju s ostalim državnim institucijam, prvensteno s Ministarstvom hrvatskih branitelja kao nositeljem aktivnosti. MORH pruža potporu angažiranjem broda Hrvatske ratne mornarice DB-M82 „Krka“ u funkciji ronilačke platforme i traženja zrakoplova uporabom sonara, hrvatskih ronitelja s opremom kao potporom američkim roniteljima i medicinskom osobljem Zapovjedništva za potporu.

Ministarstvo kulture (Arheološki odjel) tijelo je odgovorno za istraživanje i stručno vođenje sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Pružanjem potpore Sjedinjenim Američkim Državama u ovoj operaciji Republika Hrvatska odaje počast američkim ratnim veteranima i njihovim obiteljima.

Ministarstvo hrvatskih branitelja razvija Hrvatski model traženja nestalih osoba u koji su ugrađena pozitivna iskustva međunarodnih organizacija koje se bave ili su se susrele s ovom problematikom. Hrvatski model nije primjenjiv samo u situacijama oružanih sukoba, nego i u svim drugim slučajevima čija je posljedica veći broj nestalih osoba (prirodne katastrofe, terorističke akcije i sl.) Osnovno obilježje je integrativni pristup koji uključuje koordinaciju svih kampanja usmjerenih na utvrđivanje sudbine nestalih.

Pojedine dijelove modela širokog područja primjene u svoj su rad ugradile međunarodne organizacije i zemlje koje rješavaju pitanje nestalih osoba. Danas Ministarstvo hrvatskih branitelja stečena znanja i iskustva prenosi kroz mehanizam razvojne suradnje i humanitarne pomoći zemljama u potrebi.

RSS