Luka Gnjidić i Patricija Marelja dobitnici nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost

Gradska skupština Grada Zagreba

Nagradu Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost osmu je godinu za redom na Međunarodni dan tolerancije, 16. studenoga, Gradska skupština Grada Zagreba dodijelila jednom učeniku od 5. do 8. razreda osnovne škole te jednom učeniku od 1. do 4. razreda srednje škole u Gradu Zagrebu, koji su svojim djelovanjem iznimno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima.

Luka Gnjidić, učenik Osnovne škole Dragutina Domjanića, i Patricija Marelja, učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, u društvu punom netolerancije i nasilja svojim su primjerom vršnjacima osvijetlili put u društvo međusobnog poštovanja i prihvaćanja te su među drugim nominiranima odabrani kao ovogodišnji dobitnici. U Staroj gradskoj vijećnici nagradu su im uručili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić, koji je u svom govoru istaknuo:

– Osim vašega osobnog zadovoljstva koje sigurno svatko od vas osjeća u trenutcima pomaganja, sretan sam što vam mogu danas pokazati da to i drugi prepoznaju, što su to prepoznali vaši vršnjaci i prijatelji, nastavnici i ravnatelji. To se vidjelo i u obrazloženjima koja su stigla uz vaše kandidature i prijave na natječaj za Nagradu Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost. Oni koji su vas predlagali naglašavaju da upravo vi unosite harmoniju i osmijeh u svoju okolinu. I mi se ponosimo svima vama – svima nominiranima za ovo priznanje, a posebno njegovim dobitnicima – Patricijom i Lukom! Ne dopustite da svijet odraslih zatomi vašu iskrenu želju i jaku volju da pomognete drugima te nastavite to činiti i ubuduće, nastavite ovaj svijet u kojem živimo činiti boljim i ljepšim mjestom. Zagreb se ponosi vama! Vaša vam je zajednica, vaš grad, vjerujte, iznimno zahvalan na svemu! – zaključio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić.

Podsjetimo, Gradska skupština Grada Zagreba, na 3. sjednici, 2. listopada 2017., donijela je Zaključak o dodjeli Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost.

Glazbeni je program i ove godine izveo Kvartet saksofona glazbene škole Pavla Markovca, u sastavu: Patrik Prežgaj, sopran saksofon, IV. s., Ruta Špoljarić, alt-saksofon, II. s., Dragutin Roić, tenor-saksofon, III. s., i Luka Relić, bariton-saksofon, II. s.

RSS