Bandić priprema novu zaštitnu mjeru u borbi protiv grafita

Bandić priprema novu zaštitnu mjeru u borbi protiv grafita
Svijet sigurnosti

Na jučer, 15. ožujka 2017., održanoj sjednici Odbora za kontrolu Gradske skupštine Grada Zagreba, gradski zastupnici jednoglasno su prihvatili Prijedlog odluke o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada.

– Pohvalno je da je u novom prijedlogu odluke o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja više stambenih zgrada, gradonačelnik usvojio prijedlog HSLS-a, i u odredbe  odluke inkorporirao antigrafitni premaz koji bi se trebao nanositi na pročelje zgrade do visine vijenca prizemlja ili neke druge horizontalne razdjelne linije na pročelju visine prizemne etaže, ali ne niže od 300 cm od pristupne ili hodne plohe uz pročelje. Međutim moram istaknuti da je gradska uprava s ovim prijedlogom morala inicirati promjenu Zakona o komunalnom redarstvu u odnosu na povećanje ovlasti komunalnih redara kako bi bili znatno učinkovitiji naspram vandala nego što to sada jesu, promjenu Uredbe o održavanju zgrada i Odluke o komunalnom redu u onim odredbama koje stanare proglašavaju krivima za škrabotine na njihovim pročeljima i nameću im obvezu plaćanja novčane kazne i do 10.000,00 kuna, rekao je Alen Ostojić, gradski zastupnik HSLS-a.

Ostojić je istaknuo da je u 2016. godini PU zagrebačka evidentirala  120 vandalskih grafitiranja diljem grada, najviše na Trešnjevci 32, zatim Novom Zagrebu 22, Gornjem Gradu Medveščak 17, Črnomercu 14, Maksimiru i Trnju 8, Donjem Gradu 7, Sesvetama 5 i Dubravi 3 slučaja. No policija u suprotstavljanju oštećivanja tuđe imovine ne može i ne smije biti sama. Nažalost po tom pitanju, komunalno redarstvo, mreža gradskih kamera i Tim za suprotstavljanje vandalskim grafitima su neučinkoviti i to treba u hodu mijenjati. U protivnom, gradska uprava u obnovu pročelja uložit će milijunska sredstva, a učinak će biti kratkotrajan, kazao je Ostojić.

Doris Kažimir Fresl, predstavnica predlagatelja  istaknula je da gradska uprava naspram suprotstavljanja vandalskim grafitima priprema još jednu odluku,  koja će obuhvatiti područje cijelog grada. Odluka će u sebi sadržavati jednu dodatnu zaštitnu mjeru o kojoj detaljnije Kažimir Fresl nije bila spremna govoriti.

Prema podacima gradske uprave, na javni poziv za sufinanciranje obnove pročelja višestambenih zgrada, zaključno s 15. ožujka 2017. prijavilo se 925 zgrada. Za njihovu obnovu bilo bi potrebno 350 milijuna kuna, dok je u proračunu Grada Zagreba za 2017. za ovu namjenu osigurano  30 milijuna kuna.

DBO