Kriminal u doba COVID-19: Zagrebačka policija postala je sinonim za sigurnost i povjerenje

Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova zabilježilo je nagli pad kriminala u ožujku mjesecu i to za čak 64 posto prijavljenih kaznenih djela. San Salvador bilježi dva ubojstva dnevno dok ih je prije koju godinu bilježio 600. SAD bilježi pad kriminala od 10 do 30 posto. Čikago koji slovi kao jedan od „najsurovijih“ američkih gradova bilježi pad uhićenja zbog trgovine drogom za 42 posto.

Svima je jasno da je zbog uvođenja rigoroznih mjera prevencije širenja COVID-19 diljem svijeta došlo do pada klasičnog kriminala. Manje je ubojstava, trgovine drogom, razbojništava, krađa.

I dok se zločin na ulici smanjuje, zločin u digitalnom svijetu raste i to je globalni trend. Broj zlonamjernih poruka vezanih uz COVID-19 narastao je za preko 80 puta u ožujku u odnosu na siječanj 2020. Europol, također bilježi i rast krivotvorene robe i prevara.

Organizirani kriminal je izrazito prilagodljiv. Koristi strah i brigu građana tijekom krize. Kriminalci se fokusiraju na stvari za kojima vlada potražnja, a danas su to sanitetski i medicinski materijal. Zbog nedostatka originalnih proizvoda kriminalci pokreću proizvodnju i distribuciju krivotvorene robe poput zaštitnih maski, kućnih testova COVID-19 i dr.

U Hrvatskoj su također u padu sva kaznena djela važna za građane i njihovu imovinu poput razbojništva, krađe, teške krađe provaljivanjem, krađe motornih vozila, nedavno je to rekao ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.

A kada govorimo o hrvatskoj metropoli, želim istaknuti da u ostvarivanju sigurnosti Zagreba, zagrebačka najbolja policija posljednjih godina bilježi zapažene rezultate. U 2019. godini policija je zabilježila najmanji broj kaznenih djela od samostalnosti Republike Hrvatske – svega 13.259 kaznenih djela.

U ovoj izvanrednoj situaciji COVID-19 zagrebačka policija nosi se sa aktivnom ulogom u provedbi mjera sprječavanja širenja koronavirusne epidemije i ulogom zaštite imovine građana i poslovnih subjekata.

U I. tromjesječju ove godine, dakle od 1.1. do 31.3. policija biježi 3.488 kd. Kriminalitet je u padu za 13,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. I ono što je građanima izrazito važno, bilježi se pad imovinskog kriminaliteta: teških krađa, krađa, razbojništava. Ožujak je bio mjesec sa najmanje zabilježenih kaznenih djela u proteklih 20 i više godina – 951 ( u ožujku 2019. – 1446 kd)

U vremenu od 22.3. do 21.4. zagrebačka policija je zabilježila 175 provalnih krađa, od toga 33 provale u domove. Tražeći povezanost potresa i provala možemo je pronaći u sedam provala u kojima su kriminalci iskoristili napuštene stanove od posljedica potresa. Navedeni rezultati potvrda su da zagrebačka policija baš poput zagrebačkih vatrogasaca, postala sinonim za sigurnost i podršku.

Na kraju. Živimo u dvije paralelne krize, imamo koronavirusnu epidemiju i potencijalnu opasnost novih potresa u Zagrebu, i to nije nimalo lako. U ovim okolnostima Zagrepčankama i Zagrepčanima je prije svega potrebna fizička sigurnost, a nju nam najviše i najbolje od sebe daje zagrebačka policija.

No, u ovoj izvanrednoj situaciji, nemojmo zaboraviti razvijati solidarnost i dobrosusjedske odnose. Uz povjerenje u zagrebačku policiju to je ključ sigurnosti!

 

Alen Ostojić, CSO,CMKS,CMS

Predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti

Foto: Svijetsigurnosti.com