KRENULO JE: Zagreb dobiva digitalne javne govornice, imaju i SOS tipku

Zagreb konačno dobiva telefonske govornice 21. stoljeća

Gotovo 1000 telefonskih govornica u Zagrebu uz pomoć hrvatskih inovatora, dizajnera i građana, a po ugledu na ostale svjetske metropole, mogle bi se prenamijeniti u multimedijalne javne govornice, istaknuo je na konferenciji za novinare, gradski zastupnik HSLS-a Alen Ostojić, u svibnju 2016. godine. Ostojić je tada naveo da bi takve govornice građanima mogle nuditi  usluge WI-FI zone, besplatni pristup internetu u krugu od dvadesetak metara od govornice, besplatne pozive prema fiksnom broju unutar mreže Hrvatske, stanice za punjenje mobilnih uređaja i sl.

“Sa svojim bi se prijedlozima u projekt mogli uključiti naši dizajneri, inovatori i građani. Na svakom bi se zaslonu mogle naći osnovne informacije o gradskoj četvrti, naravno komunalne. Mogao bi postojati pristup servisnim gradskim službama, tj. info kanal prema gradskim službama kao što su Sektor za komunalno i prometno redarstvo, Zagrebparking , Čistoća, a sve kako bi se dizala razina kvalitete života”, rekao je Ostojić.

„Naše javne telefonske govornice izgledaju kao relikt fiksne telefonije iz prošlog stoljeća, a neki bi rekli i predstavljaju tehnologiju 19. stoljeća. London, New York, Pariz, Beč već odavno rade na prenamjeni.  Ti gradovi imaju multimedijalne telefonske govornice koje svoj prihod stvaraju kroz oglasni prostor”, kazao je Ostojić u svibnju 2016. godine ističući da se u gradskim četvrtima Zagreba nalazi 975 govornica koje u vremenu  mobilnih i nosivih uređaja gube svoju svrhu.

I konačno smo dočekali. Hrvatski Telekom u Miramarskoj ulici, u neposrednoj blizini sa križanjem Ulice grada Vukovara, je postavio  novu digitalnu  telefonsku govornicu s nizom pametnih tehnoloških rješenja baziranih na tehnologiji IoT-a.

Tako će građani imati na raspolaganju mnogobrojne nove mogućnosti, od bežićnog punjenja mobilnih uređaja, informiranja o razini peludi u zraku pomoću posebnih senzora unutra govornice do SOS tipke putem koje se može pozvati hitna pomoć u slučaju nesreće.

Kako bi korisnici i prolaznici bili povezani, svaka govornica ujedno je i Wi-Fi Spot s besplatnim i neograničenim Internetom. Naravno, strana okrenuta prema prometnici postala je oglasni prostor.

U planu je postavljanje 20 digitalnih govornica u Zagrebu.

 

PO/ Foto: Svijetsigurnosti.com