Koronavirus u stambenim zgradama

Koronavirus u stambenim zgradama

ZAGREBAČKI epidemiolog Bernard Kaić jučer je gostujući na Radio Sljemenu odgovorio na pitanje kako se mora ponašati zaraženi koronavirusom ako živi u zgradi.

Na pitanje trebaju li stanovnici neke zgrade obavijestiti njene sustanare da idu na testiranje i treba li taj prostor dezinficirati, odgovara:

– Sasvim sigurno nitko ne mora javljati u zgradi kada odlazi na testiranje, ili ide u bolnicu ili svom doktoru. Svatko tko je bolestan pa se kod kuće liječi jednostavno mora znati da, kada izlazi jer je nužno izaći, treba oprati ili dezinficirati ruke prije izlaska, staviti masku i proći normalno kroz zgradu, da ne ostavlja nigdje svoje sline i šmrklje, da budem slikovit. Ako ne ostavi svoje sline i šmrklje po stubištu i liftu, neće nikoga zaraziti. S druge strane, tu postoji osim bolesnika i odgovornost ostalih, da ako slučajno i je ostavio svoje sline i šmrklje, da ih ne pipkaju, da ne guraju prste u oči i nos, nego da i oni paze, da malo češće prebrišu sredstvima za čišćenje stvari koje se najčešće dodiruju u zgradi, rukohvate, kvake, tipke od svjetla, tipke u liftovima. Ako ih i moraju pipkati, neka operu ruke prije nego što diraju lice.

Preporuka je, dodaje, i da se u liftu istovremeno ne voze osobe iz različitih kućanstava.

 

PO / Foto: Svijetsigurnosti.com