KORONA ZLOČINI: Europol i Interpol uspješno spriječili višemilijunsku prijevaru

Pixabay

Kao dio slučaja koji su koordinirali Europol i Interpol, financijske institucije i vlasti diljem Njemačke, Irske, Nizozemske i Ujedinjenog Kraljevstva spriječile su pokušaj višemilijunske prijevare zdravstvenih vlasti vezane za prodaju nepostojećih zaštitnih maski za lice.

Lanac preporuka

Sredinom ožujka njemačke zdravstvene vlasti ugovorile su dvije kupovine zaštitnih maski u vrijednosti od 15 milijuna eura, s tvrtkama tvrtke u Zürichu i Hamburgu, u nadi osiguravanja zaštitne opreme sada kada se svijet suočava s globalnim nedostatkom medicinskih proizvoda.

Prvo su stupili u kontakt s onim što se činilo kao legitimna web stranica u Španjolskoj, no kupcima je točna lokacija bila nepoznata, a stranica je se ispostavila lažna, iako je imala legitimnu adresu e-pošte.

Putem e-mail prepiske tvrtka je u početku tvrdila kako ima 10 milijuna maski, a isporuka istih nije se desila pa je tvrtka svoje kupce uputila ‘pouzdanom’ prodavaču u Irskoj, a irski posrednik obećao je kako će ih spojiti s drugim dobavljačem, ovaj put u Nizozemskoj.

Kupci su izvršili plaćanje i pripremili se za isporuku, međutim neposredno prije datuma isporuke kupci su obaviješteni kako sredstva nisu zaprimljena i kako je za osiguranje robe potrebno hitna uplata u iznosu od 880 000 EUR izravno nizozemskom dobavljaču.

Kupci su ponovno izvršili uplatu, a maske nikada nisu stigle.

Ispostavilo se kao nizozemska tvrtka postoji, ali je njihova web stranica klonirana pa ne postoje službeni dokaz kupovine.

Vraćanje novca

Kad su kupci shvatili da su ih prevarili, odmah su kontaktirali svoju banku u Njemačkoj, krenuvši u međunarodnu utrku za presretanjem sredstava i praćenjem novca.

Europol je u potpunosti iskoristio mogućnosti koje nudi njihova komponenta financijskog obavještavanja za podršku slučaju. Ključni članovi CARIN-a su mobilizirani, a privatni partneri EFIPPP-a su alarmirani.

Zahvaljujući upozorenju koje su istražitelji poslali, britanska banka uspjela je povući cijeli iznos te su ta sredstva sada vraćena u Nizozemsku , čije su ih vlasti zamrznule.

Interpol je kontaktirao svoj nacionalni središnji ured u Dublinu, kao i irsku banku, a brza intervencija Nacionalnog ureda za gospodarski kriminal omogućila im je zamrzavanje 1,5 milijuna na računu i identificiranje irske tvrtke koja je uključena.

Nizozemska služba za fiskalne informacije i istrage brzo je pronašla 880 000 eura koji su bili preneseni s računa njemačke tvrtke, a gotovo 500 000 eura već je bilo poslano u Ujedinjeno Kraljevstvo, a sva su bila namijenjena za račun u Nigeriji.

Ova operacija već je dovela do dva uhićenja u Nizozemskoj te je i dalje u tijeku, a istražitelji diljem Europe nastavljaju svoj rad uz stalnu podršku Europola i njegovih partnera.

Originalni članak pročitajte ovdje.

PO/Foto:Pixabay