Konzorcij NEXT-E i Europska komisija potpisali su ugovor o financiranju postavljanja 252 brze i ultra brze punionice

HEP Grupa

Konzorcij NEXT-E, čiji član je HEP,  i Europska komisija potpisali su ugovor o financiranju postavljanja 252 brze i ultra brze punionice električnih vozila diljem srednje i istočne Europe. 

Projekt NEXT-E predstavlja jedinstvenu suradnju četiri vodeće tvrtke iz sektora električne energije, nafte i plina koje su udružile snage s OEM proizvođačima automobila, kako bi stvorile interoperabilnu i nediskriminirajuću mrežu EV punionica, kao održivu alternativu vozilima s motorom s unutarnjim izgaranjem. Konzorcij čine tvrtke E.ON Grupe (Zapadoslovenská energetika u Slovačkoj, E.ON Češka Republika, E.ON Mađarska, E.ON Rumunjska), MOL Grupa (koju predstavljaju podružnice u svih 6 država sudionica), Hrvatska elektroprivreda u Hrvatskoj, PETROL (u Sloveniji i Hrvatskoj) te Nissan i BMW.

Tijekom Dana digitalnog transporta u Tallinnu, partneri konzorcija NEXT-E potpisali su ugovor o financiranju s agencijom INEA, koji će omogućiti izgradnju mreže punionica EV-a unutar šest država srednje i istočne Europe.

U okviru ovog projekta, konzorcij će instalirati 222 multi standardne brze punionice (50kW) te 30 ultra brzih punionica (150 – 350 kW) duž središnjih TEN-T koridora i središnje mreže. Prvi će puta biti moguće prijeći velike udaljenosti duž šest država  u potpunosti na električni pogon.

RSS