KONTROLNI PREGLEDI POLICAJACA: Plavce pregledavaju samo kad ima novaca?

Sindikat tvrdi da nam kronično nedostaje policajaca
MUP RH

Svaki put kad policijski službenici sudjeluju u nekom izgredu ili tragediji kakva se prošli tjedan dogodila u Novskoj, gdje je jedan od njih ubio bivšu suprugu, također policijsku službenicu, otvori se pitanje provjere njihove psihičke i tjelesne zdravstvene sposobnosti. Prema posebnom pravilniku policijski službenici trebali bi prolaziti sistematske preglede jednom u dvije, odnosno pet godina, što je posebice važno jer je riječ o ljudima koji na poslu nose oružje.

Taj pravilnik iz 2012. godine propisuje da bi policijski službenici specijalne i interventne policije, protueksplozijske zaštite te oni koji rade na osiguranju štićenih osoba sistematske preglede trebali obaviti svake dvije godine, a ostali policijski službenici svakih pet godina.

No, iz odgovora što ih je Novi list dobio iz MUP-a nije jasno obavljaju li se ti sistematski pregledi prema zakonu i pravilnicima. MUP-u je postavljeno pitanje drže li se strogo propisanih rokova i jesu li u prošloj godini svi policijski službenici koji su to trebali, prema propisanim rokovima, doista i obavili sistematski pregled. A ovo je odgovor.

“Osim sistematskih kontrolnih zdravstvenih pregleda koji se sukladno raspoloživim proračunskim financijskim sredstvima provode od 2007. godine, u MUP-u se sustavno provode zdravstveni pregledi koji prethode prijamu u službu policije kao i za školovanje za obavljanje poslova policijskog službenika, odgovaraju iz MUP-a. Taj odgovor tako sugerira da se pregledi ne obavljaju onako kako je pravilnikom propisano, nego onako kako to MUP-u omogućava financijska situacija, a u malo kojem ministarstvu u Hrvatskoj je ona bajna.

Uz to iz MUP-a kažu da se provode izvanredni kontrolni zdravstveni pregledi policijskih službenika na temelju prijedloga nadležnog rukovoditelja ili nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite odnosno voditelja obrazovnog programa te je za sve policijske službenike koji su bili u potrebi obavljanja tih pregleda to učinjeno kako u ovoj tako i u prethodnim godinama. Tako izričiti nisu bili u odgovoru na pitanje jesu li redoviti pregled obavili oni koji su to morali u prošloj godini učiniti prema propisima, odnosno pravilnicima.

Iz Sindikata policije Hrvatske na pitanje obavljaju li se pregledi doista onako kako propisuje zakon i to na području cijele Hrvatske ili se iz nekih razloga to čini rjeđe, za Novi list su odgovorili kako su oduvijek problem bile financije i tehničke mogućnosti te nismo zadovoljni što se liječnički pregledi često ne uspijevaju izvršiti redovito.

RSS