OBJAVLJEN POPIS: Ovo su zemlje koje SAD smatra prijetnjom za nacionalnu sigurnost

Fox News

Američki načelnik Glavnog stožera više ne može izdvojiti samo Rusiju kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Sada toj listi pridaje još nekoliko zemalja.


Rusija, Sjeverna Koreja, Iran i Kina na vrhu su popisa zemalja koje SAD smatra prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Objavio je to načelnik Glavnog stožera, general Joseph Dunford pri čemu je rusko ponašanje opisao kao alarmantno, prenosi Dnevnik.

On je objavio analizu ruske prijetnje, tvrdeći da postoje i drugi akteri koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a, a primarni izazov sada je Sjeverna Koreja.

”Ako kaže da je Rusija najveća prijetnja – to je jedna od prijetnji s kojima se suočavamo u ovom trenutku i to je ona koja je vojno najsposobnija”, rekao je Dunford na nedavnom sigurnosnom forumu u Aspenu u američkoj saveznoj državi Colorado.

Istovremeno, naglasio je, SAD se suočava s iranskom prijetnjom na dnevnoj bazi, iako je Sjeverna Koreja trenutačno američki najveći izazov.

”Očito je da Sjeverna Koreja danas iz perspektive hitnosti naš izazov broj jedan”, rekao je.

Što se tiče borbe s Rusijom,američki generali predlažu razvoj nuklearnih i konvencionalnih sposobnosti. ”Kada gledam Rusiju, prvo moramo biti u mogućnosti obeshrabriti nuklearni rat, a drugo moramo bit u mogućnosti obeshrabriti konvencionalni rat”, zaključio je, prenosi RT.

RSS