INTERPOL GA PREPORUČUJE SVOJIM ČLANICAMA: Projekt „Sigurna turistička sezona“

MUP RH

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije, jer turisti ne biraju samo lijepa i atraktivna, već i sigurna odredišta. Projekt „Sigurna turistička sezona“ jedinstven je u Europi, a Interpol ga preporučuje svojim članicama, značajnim turističkim odredištima

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već dvanaestu godinu u ljetnim mjesecima provodi svoj originalni projekt „Sigurna turistička sezona“, čiju kvalitetu svake godine prepoznaje sve više država i institucija, koje svoje pozitivno mišljenje o njemu pokazuju vlastitim uključivanjem.

Ove godine o sigurnosti, kako stranih pa tako i domaćih turista brinut će 72 strana policijska službenika, a na našu će obalu doputovati iz 17 zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.
Oni u gradovima na hrvatskoj obali borave u već uobičajenom terminu od 1. srpnja do 1. rujna.
U sklopu ove međunarodne suradnje policije započete 2006. godine policajci iz raznih europskih država na usluzi su svojim sugrađanima koji ljetni odmor provode u Hrvatskoj.
Novi oblik suradnje odmah je naišao na plodno tlo, i to podjednako kod struke, građana i turista, jer se pokazalo da takva vrsta angažmana policijskih službenika u policijskim odorama svoje države djeluje izuzetno pozitivno, a prvenstveno preventivno. Možda je tome pridonijela i činjenica što je odmah prepoznato da su zajedničke ophodnje najbolji način za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima, a da je to ujedno i odlična promocija Hrvatske kao sigurne zemlje i turističkog odredišta.

Zajedničke ophodnje

Strani policijski službenici doprinose većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju i omogućuju bolju suradnju pri rješavanju kaznenih djela. Bez oružja, ali u odorama svoje policije rade u skladu s nalozima nadležnih rukovoditelja u policijskim postajama. U zajedničkom radu s hrvatskom policijom pomažu u ostvarenju učinkovite komunikacije sa stranim turistima, i time razrješavanju mogućih konfliktnih situacija. Za vrijeme rada ne primjenjuju policijske ovlasti niti poduzimaju bilo kakve policijske mjere, već pomažu u prevenciji kažnjivih radnji, poboljšanju sigurnosti prometa, ali i pomažu stranim gostima pružajući im servisne informacije.

Policijske organizacije svoje policijske službenike u Hrvatsku upućuju temeljem međunarodnog akta, tzv. memoranduma o suradnji tijekom turističke sezone, kojim su definirana prava i obveze obje strane potpisnice, a također se svake godine potpisuju i sporazumi o sufinanciranju projekta, koji su za ovu sezonu, za troškove smještaja stranih policijskih službenika tijekom njihovog boravka u Hrvatskoj, potpisani s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom.

Sigurna turistička sezona i u zimskoj varijanti

Nekoliko novosti u projekt je uvela 2012. godina. Osim što su se svakog ljeta uključivale nove zemlje, 2012. godine Crna Gora je preuzela naš projekt, pa od tada, uz austrijske, talijanske i slovenske, i hrvatski policijski službenici tijekom ljetnih mjeseci odlaze u pomoć tamošnjoj policiji. Ljetos u Budvi i Herceg Novom, u tri smjene, boravi šest hrvatskih policijskih službenica.
Naposljetku, te je godine projekt dobio i svoju zimsku inačicu. Naime, austrijska i talijanska policija upravo su od te godine varijantu ovog našeg projekta odlučile provoditi i na svojim popularnim skijalištima, čemu se 2013. godine priključila i Slovenija, a čiji su dio svake zime i hrvatski policijski službenici.

DBO