KIBERNETIČKA OBRANA: Hoće li Hrvatska konačno zaštititi svoju kritičnu infrastrukturu?

Mogućnost novog hakerskog napada
Al Jazeera

U vojarni “Kovčanje” na Malom Lošinju održan je četvrti po redu simpozij “Kibernetička obrana” u okviru State Partnership Programa s Nacionalnom gardom Minnesote.

Tema ovogodišnjeg simpozija bila je zaštita kritične informacijske infrastrukture. Uz predstavnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske na simpoziju su sudjelovali predstavnici Nacionalne garde Minnesote, Sveučilišta u Minnesoti, Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, Nacionalnog CERT-a te Ministarstva unutarnjih poslova. Predavanja koja su održali profesori s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Minnesoti te predstavnici Zavoda za sigurnost informacijskih sustava omogućili su sudionicima simpozija bolje razumijevanje problema zaštite kritične infrastrukture. U okviru simpozija održane su i rasprave o mogućnostima buduće suradnje u okviru State Partnership Programa s Nacionalnom gardom Minnesote te njihovog proširenja na javno privatno partnerstvo, doznaje se u MORH-u.

Aktivnosti u razvoju kibernetičkih sposobnosti s Nacionalnom Gardom Minnesote nastavit će se i provedbom radionice za razvoj tehničkih sposobnosti na kojoj će sudjelovati pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i predstavnici Nacionalne garde Minnesote. Tema radionice je očvršćivanje računalnih mreža, a provodit će je instruktori Nacionalne garde Minnesote.

Suradnja Oružanih snaga Republike Hrvatske i Nacionalne garde Minnesote u razvoju kibernetičkih sposobnosti započela je 2012., a proširenje suradnje na sveučilišnu zajednicu krenulo 2013. godine prilikom posjeta Zapovjednika Nacionalne garde Minnesote Upravi za Komunikacijsko-informacijske sustave Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Proteklih godina predstavnici Sveučilišta u Zagrebu i Minnesoti održali su niz predavanja iz područja kibernetičke sigurnosti, upravljanja rizicima i prikupljanja podataka o prijetnjama iz kibernetičkog prostora. Sva znanja stečena proteklih godina uspješno su implementirana na svim razinama Oružanih snaga Republike Hrvatske, tvrde iz MORH-a.

RSS